Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Λίστα; Θα αστειεύεστε...


Ανάμεσα στα άλλα ενδιαφέροντα που άκουσα τις τελευταίες μέρες είναι και μια άποψη την οποία φέρεται να εξέφρασε ο Γεώργιος Παπανδρέου ότι οι επόμενες εκλογές πρέπει να γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό. Λέγεται ότι ο Χάρης Καστανίδης, λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο εσωτερικών, είχε ετοιμάσει και το σχετικό νομοσχέδιο...


Θα μου πείτε, από τους εμπνευστές της φαϊνής ιδέας του δημοψηφίσματος θα περιμένατε τίποτε καλύτερο;  Θα περίμενα τουλάχιστον να έχουν μια στοιχειώδη αντίληψη για το πως βλέπει η κοινωνία  τους πολιτικούς.  Αν οι επόμενες εκλογές γινόντουσαν με λίστα, το μόνο συμπέρασμα που θα έβγαζαν οι πολίτες είναι ότι οι βουλευτές ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την προσωπική τους επιβίωση.  Και τότε η συνολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος θα είχε ολοκληρωθεί μετά βαΐων και κλάδων.

Τις τελευταίες εβδομάδες η κοινοβουλευτική δημοκρατία έδειξε πως διαθέτει ακόμα σφυγμό, έστω και ασθενή. Βουλευτές είπαν την άποψή τους με γνώμονα πρωτίστως το  καλό της χώρας και δευτερευόντως το καλό των κομμάτων τους. Οι πολίτες άκουσαν και έκριναν. Σε μια εποχή που η χρεοκοπία της χώρας έβαλε ένα τέλος στην πελατειακή λογική των ρουσφετιών, ο βουλευτής θα επιλέγεται κυρίως με κριτήριο τη γνώμη του αλλά και τη προσωπική του διαδρομή. Και όποιος θέλει να στερήσει από τον πολίτη αυτό το δικαίωμα και να το αναθέσει στον αρχηγό του κόμματος, που θα καταρτίζει τη λίστα με τα δικά του κριτήρια, θα βρει απέναντι του την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.

Σταυρό λοιπόν και πάλι σταυρό. Και οποίος αντέξει. Ας δώσουμε το δικαίωμα στους πολίτες να μας μαυρίσουν προσωπικά αν αυτό θέλουν. Όλοι αυτοί που πιστεύουν ότι και οι 300 είναι το ίδιο ας ψηφίσουν μόνο καινούργιους υποψήφιους. Αυτοί όμως που δεν το πιστεύουν, να έχουν τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν τα ξερά από τα χλωρά.

*Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βουλευτής της ΝΔ, στην Β' Περιφέρεια της Αθήνας.
πηγή: protagon.gr