Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Κώστας Παπαθανασίου: Η επικινδυνότητα του πρώην και η ευθύνη του επόμενου Πρωθυπουργού!


Με νέα του παρέμβαση ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Παπαθανασίου δημοσιεύει άρθρο του στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ αναδεικνύοντας τις καταλυτικές διαφορές των Παπανδρέου Σαμαρά στο χειρισμό της κρίσης, πού είχε ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση της περίεργης κυβέρνησης Παπαδήμου".

διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η επικινδυνότητα του πρώην και η ευθύνη του επόμενου Πρωθυπουργού!

Του Κώστα Παπαθανασίου*
Τελικά οι διεθνείς δανειστές μας, συνεπικουρούμενοι από τους γνωστούς πρόθυμους εγχώριους «υπηρέτες» τους, κατάφεραν να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα στην κλονισμένη και ανασφαλή ελληνική κοινωνία, προκειμένου να δεχθεί την αναγκαιότητα συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Βέβαια, αυτό δεν θα ήταν δυνατό, αν οι κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου των δύο τελευταίων ετών δεν εφήρμοζαν την καταστροφική και αδιέξοδη πολιτική τους. Ο αποτυχημένος και τυχοδιωκτικά πολιτευόμενος Γ. Παπανδρέου κατάφερε να ευτελίσει την Ελληνική Δημοκρατία και να εξευτελίσει την περηφάνια και την αξιοπρέπεια του Έλληνα Πολίτη. Έκλεισε την κύκλο του στην πολιτική ζωή της χώρας με την επιπόλαια και απονενοημένη πρωτοβουλία του για δημοψήφισμα ουσιαστικά της παραμονής της χώρας στην ίδια την Ευρώπη. Μοιραίος και επικίνδυνος, θα μείνει στη νεώτερη ιστορία της χώρας, ως ο Πρωθυπουργός πού γρήγορα πρόδωσε τις προσδοκίες των Ελλήνων, πού διέλυσε τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, πού κατασυκοφάντησε στο εξωτερικό τις δυνατότητες των Ελλήνων, πού δέχτηκε να εφαρμόσει, χωρίς καμιά διαπραγμάτευση, τις άδικες και αδιέξοδες πολιτικές των γραφειοκρατών της τρόϊκας.
Στη συγκρότηση όμως αυτής της μεταβατικής ή όπως αλλιώς θέλετε να την χαρακτηρίσουμε, κυβέρνησης υπό τον Λ. Παπαδήμο, συμμετέχει και η Ν.Δ. με τους δύο Αντιπροέδρους της και τρία ακόμη στελέχη της. Ο Πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς εξήγησε με ειλικρίνεια τους λόγους πού τον έκαναν να συναινέσει σ΄αυτή την «παρά φύση» κυβερνητική σύνθεση με το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ. Μεγάλη μερίδα στελεχών και υποστηρικτών της ΝΔ δεν αντιμετώπισε θετικά τη νέα πραγματικότητα και στέκεται προβληματισμένη και απογοητευμένη έναντι των προεδρικών εξηγήσεων. Προσωπικά θεωρώ ότι η στάση του Α. Σαμαρά είναι στάση ευθύνης μπροστά στα τραγικά αδιέξοδα, πού μας κληρονόμησε η αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη πολιτική του Γ. Παπανδρέου. Σε κανέναν από όλους εμάς, πού με συνέπεια υποστηρίζουμε τα τελευταία δύο χρόνια ότι η μονόπλευρη μνημονιακή πολιτική θα καταστρέψει την ελληνική οικονομία και θα διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό της χώρας, δεν αρέσει η εικόνα της, έστω και ολιγόχρονης, συμμετοχής της ΝΔ σε κυβερνητικό σχήμα μαζί με τους συντελεστές της αποτυχίας και της καταστροφής. Επιβάλλεται, όμως, να κάνουμε ψύχραιμη και σοβαρή εκτίμηση της κατάστασης πού είχε να διαχειριστεί ο Α. Σαμαράς. Η αφόρητη κατάσταση πού ακολούθησε την τυχοδιωκτική πρόθεση του Γ. Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος, καθώς και η εντεινόμενη κατακραυγή της κοινωνίας για το σύνολο πλέον του πολιτικού συστήματος της χώρας, συνέβαλαν στη λήψη από τον Α. Σαμαρά εθνικά ορθής και όχι κομματικά ωφέλιμης απόφασης. Με τη συναίνεσή του στη δημιουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου μπορεί να έγινε πρόσκαιρα δυσάρεστος σε μέρος των παραδοσιακών υποστηρικτών του, θα αποδειχθεί όμως ότι  διαθέτει τα χαρακτηριστικά εθνικού ηγέτη τον οποίο πρέπει να εμπιστεύεται η πατρίδα. Οι Έλληνες εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, το σύνολο της κοινωνίας μας θα κατέτασσαν τον Αντώνη Σαμαρά στις μαύρες σελίδες της ιστορίας μας αν ηρνείτο να συμβάλλει δια της υπερβατικής συναίνεσής του στη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου. Επιπροσθέτως, επιβάλλεται να βοηθήσει ουσιαστικά στην επιτυχία αυτής της κυβέρνησης στο λίγο διάστημα μέχρι τις εκλογές, πού μόνο εκείνες μπορούν να ξεκαθαρίσουν το σημερινό θολό τοπίο στην ελληνική πολιτική σκηνή. Τότε, ακόμη και όσοι στέκονται με δυσπιστία απέναντί του, θα πειστούν για την υψηλή αίσθηση πατριωτικής ευθύνης πού διαθέτει και τον κατατάσσει στον κατάλογο των εθνικής εμβέλειας Ελλήνων ηγητόρων. Αυτή είναι και η βασικότερη διαφορά από τον αντίπαλό του Γ. Παπανδρέου.
Τέλος, το χρονικό διάστημα έως τη διεξαγωγή των εκλογών ο Αντώνης Σαμαράς έχει χρέος να ολοκληρώσει τις αλλαγές στη συγκρότηση πολιτικού δυναμικού, πού να μπορεί να αντεπεξέλθει στις σύνθετες απαιτήσεις των καιρών. Όταν κληθεί από το λαό να κυβερνήσει πρέπει η ομάδα διακυβέρνησης να αποτελείται από τους άριστους της ελληνικής κοινωνίας και όχι από τα απομεινάρια της εγχώριας οικογενειοκρατίας ή από μικρού βεληνεκούς πολιτικάντηδες, πού παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κοινωνία θα εμπιστευθεί ως μπροστάρη της τον Αντώνη Σαμαρά όταν πειστεί ότι είναι ο υπεύθυνος και σοβαρός κυβερνήτης του κλυδωνιζόμενου σκάφους πού λέγεται Ελλάδα. Η εν γένει πολιτεία του και ειδικά οι πρόσφατες αποφάσεις του παραπέμπουν σ΄αυτά τα χαρακτηριστικά. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα απογοητεύσει την πολλάκις προδομένη ελληνική κοινωνία.  

*Ο Κώστας Παπαθανασίου είναι οικονομολόγος, Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας, ενώ έχει διατελέσει στέλεχος δημοσίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων.