Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Η ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ


Του Κώστα Παπαθανασίου*

Οι καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών θα οδηγήσουν νομοτελειακά στη διαμόρφωση εντελώς διαφορετικού πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας. Η κρίση πού βιώνουμε όλοι μας και, κυρίως, η εμφανής αδυναμία του πολιτικού συστήματος να την αντιμετωπίσει, θα έχει καθοριστικές επιδράσεις στη μελλοντική σύνθεση της θεσμικής συγκρότησης της Ελληνικής Πολιτείας. Είναι γνωστό ότι, εν μέσω συνθηκών κατάρρευσης και απαξίωσης των πάντων, αναδεικνύονται οι πραγματικοί ηγέτες του έθνους και παράλληλα καταποντίζονται οι μοιραίοι και άβουλοι εκπρόσωποι της παρακμής και της οπισθοδρόμησης. Οι τελευταίοι πια είναι γνωστοί και στα μικρά ελληνόπουλα. Εκείνοι όμως πού θα αναδειχθούν, προκειμένου να οδηγήσουν το σκάφος της Ελλάδας σε ασφαλές λιμάνι, τώρα θα αναδειχθούν, ως αποτέλεσμα της ζύμωσης πού επικρατεί αυτές τις ώρες στην καχύποπτη και απογοητευμένη κοινωνία μας...

Ο μοιραίος Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα μείνει στην ιστορία για τους πρωτοφανείς τυχοδιωκτισμούς του, με γνώμονα την παραμονή του στην εξουσία, παρά την αλλοπρόσαλλη και αδιέξοδη πολιτική του, πού έχει οδηγήσει ξένους και Έλληνες στα πρόθυρα του φρενοκομείου. Είτε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, είτε όχι, ο κ. Παπανδρέου αποτελεί πλέον παρελθόν και μάλιστα θλιβερό. Οι μόνοι πού ενδεχομένως πανηγυρίζουν από την δίχρονη πολιτεία του είναι κάποιοι διεθνείς και εγχώριοι κερδοσκόποι, οι οποίοι αποκόμισαν τεράστια ποσά ποντάροντας στην πρωτόγνωρη αναταραχή, πού προκάλεσε η καταστροφική πολιτική του. Τελευταίο παράδειγμα οι ζημίες άνω του 1 τρις δολαρίων πού κατεγράφησαν διεθνώς μετά την αδιανόητη απόφασή του για δημοψήφισμα, πού τελικά απέσυρε!! Από την αρχή της πρωθυπουργικής του θητείας, συνεπικουρούμενος από στενό κύκλο συγγενών, «κηπουρών» και διαφόρων τυχάρπαστων «αυλικών», δημιούργησε κλίμα απαξίωσης της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Το μεγαλύτερο έγκλημα πού διέπραξε ήταν η πεισματική προσπάθειά του να πείσει, τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τη διεθνή κοινότητα, ότι η Ελλάδα είναι χώρα ανικάνων, χώρα παρίας, χώρα αντιπαραγωγική και τελικά επικίνδυνη για τη διεθνή σταθερότητα. Κατόρθωσε να το πετύχει και, με τη βοήθεια διάφορων υστερόβουλων μέσων ενημέρωσης, διαμόρφωσε την εικόνα της χώρας μας, πού κανένα γνήσιο Έλληνα πατριώτη δεν κάνει υπερήφανο.
Η σημερινή εικόνα της Ελλάδας είναι το αποτέλεσμα της συμπλεγματικής και ανεύθυνης πολιτικής του κ. Παπανδρέου και της παρέας του. Δεν μας φταίνε οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ούτε οι διεθνείς δανειστές μας για τη γνώμη πού σήμερα επικρατεί στο εξωτερικό για τη χώρα μας. Παρά τις αδυναμίες μας, την λανθασμένη κατεύθυνση πού ακολουθήσαμε επί χρόνια ως κοινωνία, την υιοθέτηση αντιπαραγωγικών μοντέλων ανάπτυξης και τη λαϊκίστικη προσέγγιση των πραγμάτων από την πολιτική ελίτ της χώρας τα τελευταία 37 χρόνια, αιτίες πού άφησαν ανοχύρωτη τη χώρα στη λαίλαπα της διεθνούς κρίσης, το πλήγμα πού ο Γ. Παπανδρέου επέφερε στη χώρα είναι πρωτοφανές. Διέλυσε το εθνικό κεφάλαιο της αξιοπιστίας, της εμπιστοσύνης, της ισότιμης αντιμετώπισης από τους εταίρους μας, του σεβασμού από εχθρούς και φίλους. Μήπως θεώρησε ότι κλαψουρίζοντας στα διεθνή fora και επαιτώντας δεχόμενος να συκοφαντήσει τη χώρα του θα πετύχαινε τη συμπόνια των διεθνών δανειστών μας; Ενδεχομένως. Επίσης, δεν γνωρίζουμε αν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια, πού επί δύο χρόνια παίζονται στην πλάτη της Ελλάδας, ήταν εν γνώσει της πρωθυπουργικής παρέας ή αν η άγνοιά τους ήταν τόσο εξόφθαλμη. Σε κάθε περίπτωση η συνεισφορά του Γ. Παπανδρέου στην κατασυκοφάντηση της χώρας, με παράλληλη έξαρση της διεθνούς κερδοσκοπίας, θα μείνει στη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας ως αίσχιστο δείγμα πολιτικής  ανευθυνότητας και καιροσκοπισμού.

*Ο Κώστας Παπαθανασίου είναι οικονομολόγος. Έχει διατελέσει Διοικητής του ΟΑΕΕ, Αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ και στέλεχος του Υπουργείου Οικονομίας.

το άρθρο δήμοσιεύτηκε στην ΑΞΙΑ στις 05/11/'11