Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Με τους οίκους αξιολόγησης τα βάζει ο Ιταλός εισαγγελέας


Έφοδο στα γραφεία του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's στο Μιλάνο...
πραγματοποίησε η οικονομική αστυνομία (Guardia di Finanza) στο πλαίσιο της έρευνας ενός «επίμονου εισαγγελέα» που τα βάζει με τους οίκους αξιολόγησης για την προσπάθεια τους να χειραγωγήσουν την αγορά με «ανακριβείς, αναληθείς ή αβάσιμες κρίσεις που αφορούν...
την αξιοπιστία του οικονομικού και τραπεζικού συστήματος της χώρας».

Η δίωξη οικονομικού εγκλήματος κατάσχεσε υπολογιστές, σκληρούς δίσκους και έγγραφα των τριών αναλυτών του οίκου που εργάζονται στο Μιλάνο.

Οι ιταλικές Αρχές ερευνούν την συμπεριφορά των οίκων από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά η έρευνα πήρε νέα τροπή μετά την υποβάθμιση της χώρας όπως και άλλων ευρωπαϊκών χωρών από τη Standard and Poor’s.

Οι δικαστικοί θέλουν να ελέγξουν που βασίστηκε ο οίκος αξιολόγησης όταν τον Μάιο του 2010 αποφάνθηκε ότι «το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, λόγω των συνεπειών της ελληνικής κρίσης, είναι από τα πιο επισφαλή στην Ευρώπη».

Πάντως ο αμερικανικός οίκος εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία εκφράζει «έκπληξη από τις έρευνες που γίνονται σχετικά με την αμεροληψία των αξιολογήσεων» χαρακτηρίζοντας από την πλευρά του «απολύτως αβάσιμες και χωρίς ουσία» τις κατηγορίες των ιταλικών Αρχών.

«Ο επίμονος εισαγγελέας»

Την υπόθεση των οίκων έχει αναλάβει σε μεγάλο βαθμό ο εισαγγελέας Μικέλε Ρουτζέρο που έδωσε και προσωπικά την εντολή για τον έλεγχο των γραφείων του οίκου.

Ο ίδιος είχε δώσει ανάλογη εντολή και για έλεγχο στη Moody's τον περασμένο Αύγουστο μετά από μηνύσεις που είχαν καταθέσει σύλλογοι καταναλωτών εναντίον της «καταχρηστικής, αβάσιμης και βλαπτικής για τα συμφέροντά τους» όπως υποστήριζαν υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Ο «επίμονος εισαγγελέας» όπως χαρακτηρίζεται από τον ιταλικό τύπο είναι γνωστό ότι δεν διστάζει να τα βάζει με τους ισχυρούς. Έχει στο ενεργητικό του εντολές για διερεύνηση υποθέσεων εναντίον του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας Άντο Φάτζιο αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι με αφορμή την απόφαση του Καβαλιέρε να καταργήσει εκπομπή στη δημόσια τηλεόραση RAI.

Όμως οι οίκοι αξιολόγησης φαίνεται ότι είναι το «απωθημένο» του Ιταλού εισαγγελέα με έδρα την πόλη Τράνι. Ο «πόλεμος» ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο όταν δύο ενώσεις καταναλωτών κατέθεσαν μήνυση κατά της Moody's με αφορμή την προειδοποίηση υποβάθμισης που είχε εκδώσει η αμερικανική εταιρεία.


αντιγραφή από το 24ωρο