Σε νέο του άρθρο στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ του Σαββάτου ο Περιφερειακός Σύμβουλος Φωκίδας Κώστας Παπαθανασίου αναφέρεται στην πλήρη εξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από το ευρωσύστημα και για την ουσιαστική διάλυσή του, μετά από την καταστροφική πολιτική του Γ. Παπανδρέου και της παρέας του.
το πλήρες άρθρο ακολουθεί:
το πλήρες άρθρο ακολουθεί:
Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΕΙ ΜΕ … ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ( ΔΑΝΕΙΚΟ) ΟΞΥΓΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ
Του Κώστα Παπαθανασίου*
Οι πλέον εμφανείς υπηρεσίες της σημερινής κυβέρνησης ανάγκης του Λ. Παπαδήμου είναι αφενός η πρόωρη απομάκρυνση του Πρωθυπουργού της χρεωκοπίας Γ. Παπανδρέου και αφετέρου η συνεχιζόμενη ροή των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων προς το πτωχευμένο Ελληνικό Κράτος και ιδιαίτερα προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα...
Όταν παρακολουθήσει ο Έλληνας πολίτης τα τεράστια ποσά πού παρέχει το ευρωσύστημα (είτε η ΕΚΤ, είτε ο ELA) στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου αυτό να μείνει «ζωντανό», τότε θα καταλάβει την τεράστια ζημιά πού προκάλεσε στη χώρα ο ανεκδιήγητος πρώην Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και η επικίνδυνη παρέα του. Είναι αυτονόητο ότι όταν μιλάμε για «εγχώριο τραπεζικό σύστημα» εννοούμε τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων εργαζομένων, τα κεφάλαια πού χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να λειτουργούν, τις αποδόσεις των επενδύσεων πού επί χρόνια πραγματοποιούν οι Τράπεζες και οι πελάτες τους, καθώς και τα πάσης φύσεως χρηματοοικονομικά προϊόντα πάνω στα οποία στηρίζεται η ανάπτυξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Όλο αυτό το σύστημα κινδύνευσε να τιναχθεί στον αέρα από την αλλοπρόσαλλη απόφαση του μοιραίου πρώην Πρωθυπουργού περί δημοψηφίσματος. Η κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας θα επέφερε αυτόματη στάση πληρωμών και διάλυση της ίδιας της οντότητας του Ελληνικού Κράτους, όπως το γνωρίζουμε έως τώρα.
Η εξάρτηση των Ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, έφτασε το τέλος Νοεμβρίου το δυσθεώρητο ποσό των 116,25 δις ευρώ. Στις αρχές Νοεμβρίου ο πανικός και η έκρηξη ανασφάλειας των Ελλήνων αποταμιευτών είχε φτάσει στο ναδίρ και την ίδια ώρα ο ευρισκόμενος εκτός τόπου και χρόνου Γ. Παπανδρέου, συνεπικουρούμενος από τους γνωστούς πραιτωριανούς του, προσπαθούσε να πείσει τον ελληνικό λαό, χειροκροτούμενος από τους άβουλους Βουλευτές του, για την… αναγκαιότητα του δημοψηφίσματος.
Είναι ενδεικτικό ότι το 2011 η μείωση της ρευστότητας των Ελληνικών τραπεζών ξεπέρασε το ποσό των 90 δις ευρώ, τραγικό αποτέλεσμα των εκροών των αποταμιεύσεων, ένεκα της ανασφάλειας από την ακολουθούμενη πολιτική των ετών 2010 και 2011, του αποκλεισμού των τραπεζών από τις διεθνείς αγορές χρήματος και της απαξίωσης των τιμών των ενεχύρων πού χρησιμοποιούντο για άντληση ρευστότητας από το ευρωσύστημα. Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με άλλα λόγια, βρέθηκε πολύ κοντά στην άβυσσο της πιστωτικής ασφυξίας, η οποία θα συμπαρέσυρε στη δίνη της όλο το οικοδόμημα του Ελληνικού Κράτους.
Τώρα, στο εκ των πραγμάτων περιορισμένο χρονικό όριο της κυβέρνησης Παπαδήμου, πρέπει να διασφαλιστεί τελεσίδικα η απρόσκοπτη ροή ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα της χώρας, η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους αποταμιευτές των Ελληνικών τραπεζών και η άμεση εφαρμογή μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα πού θα εκκινήσουν εκ νέου τη μηχανή της οικονομικής δραστηριότητας. Οι δύσκολες μακροοικονομικές προοπτικές των Ελληνικών τραπεζών, η απομείωση της τιμής των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, πού κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς και η επιδεινούμενη κατάσταση των πελατών τους (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) θα επιδράσουν καταλυτικά στη μελλοντική μορφή του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας.
Με τα παραπάνω κατά νου οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και η ακολουθούμενη νέα δανειακή σύμβαση-μαμούθ, αποκτούν χαρακτηριστικά θρίλερ με αβέβαιο αποτέλεσμα. Μπορεί το σημερινό κυβερνητικό σχήμα να αντεπεξέλθει ή χρειάζεται να εκφρασθεί το συντομότερο ο λαός;
*Ο Κώστας Παπαθανασίου είναι οικονομολόγος. Έχει διατελέσει Διοικητής του ΟΑΕΕ και Αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ.