Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Οι αγορές ανεβαίνουν με φόβο και πέφτουν με προσδοκία


Το κουβάρι του χρέους στην Ευρώπη
Γιατί ανεβαίνει η αγορά;

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πιο αβέβαιη από ποτέ. Η πολιτική κατάσταση ρευστή, η ψυχολογία στα Τάρταρα.
Οι λύσεις που επιβάλλει η τρόικα στην Ελλάδα, μια ιδιότυπη χρεοκοπία μέσω του PSI δηλαδή, καθώς και η επιμονή της περιθωριοποίησης της χώρας μας, δεν αποτελούν και τις καλύτερες προϋποθέσεις προεξόφλησης ανόδου για το χρηματιστήριο.

Κι όμως  ο τραπεζικός δείκτης έχει «γράψει» μια άνοδο της τάξης του 100% από τα χαμηλά του (211 μονάδες στις 11 Ιανουαρίου) και συνεχίζει....



Μπορεί να αντιληφθεί  ο καθένας ότι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε είναι πράγματι πρωτόγνωρες. Όχι μόνο εξαιτίας του μεγέθους της κρίσης αλλά κυρίως λόγω της ύπαρξης του ενιαίου νομίσματος. Δεν υπάρχει «μπούσουλας» ώστε να κινηθούμε με ασφάλεια. Να κάνουμε τις όποιες επιλογές μας βασιζόμενοι στις επιπτώσεις που πιθανόν έχουμε διαβάσει σε κάποιο βιβλίο ή έχουμε ζήσει στο παρελθόν.

Κι όμως το χρηματιστήριο ανεβαίνει..........Ανεβαίνει σαν κάτι να γνωρίζει, που εμείς θα το μάθουμε όταν «πρέπει» και σίγουρα δεν είναι η χρεοκοπία που θα υποστούμε εξαιτίας του PSI, ούτε η κηδεμονία  της χώρας μέχρι το 2050 όπως ονειρεύεται ο κάθε πικραμένος Βεστερβέλε.

Αυτό που εγώ μπορώ να αντιληφθώ, χρησιμοποιώντας την εμπειρία μου και την κοινή λογική, ΚΑΙ ΜΟΝΟ, είναι ότι υπάρχει ήδη στον ορίζοντα (εάν δεν έχει συμφωνηθεί κιόλας) κάτι πολύ «μεγαλύτερο» από αυτό που μας επιτρέπουν να δούμε. Κάτι πιο ολοκληρωμένο και πιο ευρωπαϊκό που θα διώξει και την παραμικρή αμφιβολία για την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Κάτι που θα μας επιτρέψει να πούμε με σιγουριά ότι τα χειρότερα είναι πια πίσω.

Περιμένοντας τις εξελίξεις, παραμένουμε αισιόδοξοι!!!



αναδημοσίευση από το arkoudanews