Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Οι μούτσοι γίνανε καπεταναίοι και η Ελλάδα εξόκειλε


από το Antinews
Όσο κι αν είναι τραγικό αυτό που συνέβη στην Ιταλία με το κρουαζιερόπλοιο δε μπορούμε παρά να το παραλληλίσουμε με τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα με αυτήν και την προηγούμενη κυβέρνηση.
Η χώρα μοιάζει με το πλοίο...
που ο καπετάνιος (Παπανδρέου ή Παπαδήμος το ίδιο κάνει) αποφασίζει μια βόλτα κοντά στην ακτή για να κάνει φιγούρα και πέφτει σε ξέρα. Ο καπετάνιος λέει ότι είναι αχαρτογράφητη η ξέρα, σηκώνεται και φεύγει πριν γίνει η εκκένωση, το πλοίο βουλιάζει και μαζί παρασέρνει και τους επιβάτες.
Έτσι ακριβώς και η Ελλάδα. Έπεσε στα χέρια του καπετάνιου Παπανδρέου στην αρχή και του κ. Λουκά στη συνέχεια. Αφού δεν ήξεραν που πάνε τα τέσσερα με το πηδάλιο, έριξαν τη χώρα στην ξέρα της Τρόικας και του Μνημονίου και στη συνέχεια κάνουν και τους ανήξερους.
Ο Γ. Παπανδρέου και το πλήρωμά του, δεν ήξερε τίποτε, όλα καλά τα έκανε όπως είπε, μόνο στα μικρά έπεσε έξω. Οι δε «μούτσοι» του, τύπου Βενιζέλου και Χρυσοχοϊδη, μιλάνε σα να μην βρίσκονταν τόσο καιρό πάνω στο πλοίο. Λες και ήταν στην ακτή και φώναζαν στον καπετάνιο ότι η ξέρα είναι κοντά κι αυτός δεν άκουγε.
Όλοι τους είναι συνυπεύθυνοι αλλά ο καθένας θέλει να γίνει από μούτσος καπετάνιος γι’ αυτό βγάζει την ουρά του απ’ έξω. Μάλιστα ο κ. καπετάνιος Παπανδρέου εγκατέλειψε και το σκάφος καθώς κατάλαβε την ανικανότητά του να διαχειριστεί τους κινδύνους.
Ο δε Λουκάς Παπαδήμος έκανε ακόμη πιο τρελά πράγματα. Πήρε το καράβι στην ουσία μπαταρισμένο, υποσχέθηκε ότι θα το βγάλει από εκεί που είχε χτυπήσει και με τις γνωριμίες που είχε θα το βγάλει στα βαθιά.
Αντ΄αυτού ο νέος καπετάνιος δείχνει να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, η νέα ξέρα πλησιάζει και δεν κάνει τίποτε λες και είναι σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες της ξέρας. Το πλοίο βουλιάζει, ο κόσμος ουρλιάζει αβοήθητος, το πλήρωμα φοράει τα δικά του σωσίβια αλλά στον κόσμο δεν δίνει.
Κι έτσι δύο πράγματα μένουν να γίνουν: Ή το πλοίο θα βουλιάξει με όλους τους επιβάτες αλλά με το πλήρωμα να έχει πηδήξει στη θάλασσα, ή θα ξεσηκωθούν οι επιβάτες και θα τσακίσουν το αδιάφορο και ανάλγητο πλήρωμα.
Κάπως έτσι είναι λοιπόν η κατάσταση με την Ελλάδα. Και ο κ. Παπαδήμος (όπως λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) έχει αφήσει όλες τις άλλες του ασχολίες και σκέπτεται μόνο το PSI. Λες και μας κάνει χάρη, λες και γι’ αυτό δεν τοποθετήθηκε πρωθυπουργός.
Ή μήπως κάνει κάτι άλλο; Μήπως ασχολείται με τους Τούρκους που κάνουν ότι θέλουν στο Αιγαίο; Μήπως με τους Σκοπιανούς που μας κάνουν την κηδεία κι ετοιμάζονται να ξαναμιλήσουν με τον Μ. Νίμιτς για το όνομα; Μήπως βλέπει τι γίνεται με τα Κατεχόμενα που εκεί υποστηρίζουν ότι σε λίγους μήνες θα βρεθεί λύση;
Και για να πάμε στην οικονομία και την κοινωνία; Τον είδατε να ασχολείται με τους άστεγους που πεθαίνουν στο κρύο, τους απελπισμένους που αυτοκτονούν 3 κάθε μέρα που περνά; Μήπως έκανε κάτι για τη διάλυση του συστήματος υγείας, για τα σχολεία που δεν έχουν ακόμη βιβλία και θέρμανση, για τους άνεργους που αυξάνονται με εντυπωσιακό τρόπο;
Στα 2,1 δισ. ευρώ ανήλθαν τα “φέσια” στην εγχώρια αγορά από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ.

Το 70% των εταιρειών θα προβεί σε απολύσεις μέσα στο προσεχές εξάμηνο και το 30% σε περικοπές μισθών, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα «HR Pulse» της ICAP People Solutions, σχετικά με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.
Στο μεταξύ o κ. Παπαδήμος ασχολείται μόνο με το PSI και οι περισσότεροι υπουργοί του με το ποιος θα εκλεγεί αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ.
Έτσι, όμως, το καράβι της Ελλάδας δε χρειάζεται τη βοήθεια των ξένων για να πάει αύτανδρο. Το βουλιάζουμε και μόνοι μας.
Όμως, έτσι είναι όταν οι μούτσοι γίνονται καπεταναίοι αλλά δεν ξέρουν να ξεχωρίζουν ποια είναι η πλώρη και ποια η πρύμνη.
Αριστερός Ψάλτης