Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Σαμαράς: Η περικοπή των συντάξεων είναι οικονομικά ολέθρια

 από την iefimerida



Ανάλγητη και οικονομικά ολέθρια χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ την περικοπή των συντάξεων, ενόψει της νέας μείωσης που έχει εξαγγελθεί στις επικουρικές και υπόσχεται ότι θα αποκαταστήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Με δήλωσή του στο Πρώτο Θέμα, ο Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζει ότι μόνο στην Ελλάδα έγιναν περικοπές στις χαμηλές συντάξεις (κάτω των 700 ευρώ) και επαναλαμβάνει ότι αν γίνει πρωθυπουργός θα τις αποκαταστήσει   αφού, όπως λέει, είναι ζήτημα όχι μόνο κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και προστασίας της οικονομίας.
«Οι συντάξεις δεν είναι σπατάλη,...
είναι ανταπόδοση για τα χρήματα που συνεισέφεραν οι ασφαλισμένοι για δεκαετίες όσο δούλευαν. Οι περικόπες της σπατάλης δεν μπορεί ούτε να ταυτίζονται ούτε να αγγίζουν καθόλου τις συντάξεις. Στην περίπτωσή μας, είχαμε μόνο περικοπές μισθών και συντάξεων. Οπουδήποτε αλλού -σε χώρες όπου είχαν παρόμοιο πρόβλημα με το δικό μας όπως η Πορτογαλία- οι χαμηλές συντάξεις εξαιρέθηκαν από οποιαδήποτε περικοπή. Στην Ισπανία ανέβηκαν κιόλας, παρά τις περικοπές αλλού. Εδώ χτυπήθηκαν όλες οι συντάξεις, όχι μία φορά, πολλές φορές. Και όχι μόνο οι μεγάλες ή οι μεσαίες, ακόμα και οι πιο χαμηλές. Γι' αυτό και η μόνη υπόσχεση που έχω δώσει είναι μόλις αναλάβει η Ν.Δ. τη διακυβέρνηση της χώρας να αποκαταστήσω τις χαμηλές συντάξεις από 700 ευρώ και κάτω, όπως και τα πολυτεκνικά επιδόματα. Η προστασία των συντάξεων δεν είναι μόνο προτεραιότητα κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής, αλλά και προστασίας της οικονομίας από την παράλυση. Διότι οι συντάξεις -ιδιαίτερα οι χαμηλές- καταλήγουν όλες στην αγορά, συγκρατούν θέσεις εργασίας και ένα μέρος τους καταλήγει πίσω στο κράτος. Επομένως, εκτός από ανάλγητη, η περικοπή των συντάξεων είναι και οικονομικά ολέθρια, ιδιαίτερα σε συνθήκες ύφεσης».