Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

SPIEGEL : ΣΕ ΑΚΙΝΗΣΙΑ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

από το fimotro
Στην αποτυχία των μεταρρυθμίσεων της μεταβατικής κυβέρνησης της Ελλάδας αναφέρθηκε το γερμανικό περιοδικό Spiegel σε χθεσινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του. Η ανταποκρίτρια του περιοδικού στην Αθήνα κάνει λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού των... 

μεταρρυθμίσεων και τονίζει ότι στη χώρα μας, η οποία ήδη δοκιμάζεται από το πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας του Μαρτίου του 2010, κανένας Ελληνας πολιτικός δεν θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος της λήψης περισσότερων αντιλαϊκών μέτρων.
«Ακόμα και οι πλέον επείγουσες μεταρρυθμίσεις έχουν σταματήσει» επί κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου, αναφέρει το περιοδικό Spiegel και παραθέτει μία σειρά από σημεία που αποδεικνύουν αυτή την επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων.
Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων έχει περιέλθει σε πλήρη ακινησία και ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ακόμη το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι περικοπές των θέσεων εργασίας είναι «φιάσκο» -σημειώνει ότι μόνο 1.000 δημόσιοι υπάλληλοι αντί για 30.000 έως το τέλος του 2011 βρίσκονται σε καθεστώς εφεδρείας-, ότι έχει καθυστερήσει ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και του συστήματος υγείας και ότι η συγχώνευση και η κατάργηση υπηρεσιών γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.
Εν τω μεταξύ το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα αθετεί την υπόσχεσή της προς τους πιστωτές της» και ότι «η μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο έχει χάσει σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και την εμπιστοσύνη του λαού».
Το Spiegel επισημαίνει ότι «η διχόνοια παραλύει την κυβέρνηση» της χώρας μας και ότι παρόλο που πριν από μόλις έξι εβδομάδες το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ συμφώνησαν σε μια μεταβατική κυβέρνηση, «τώρα δεν υπάρχει ούτε ίχνος ομόνοιας».