Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Ξηλώνεται το τραπεζικό σύστημα

 από το Antinews


Η είδηση της εκκαθάρισης της Τbank (πρώην aspis bank) είναι πολύ σοβαρή για να περάσει στα ψιλά.
Πριν λίγους μήνες πρώτοι στο antinews είχαμε δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο ‘’επελέγη ο τρόπος κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών’ και αναφερόμασταν σε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που πέρασε νύχτα ο εξουθενωμένος υπουργός κ. Βενιζέλος
Εκείνη την εποχή βέβαια ο καθεστωτικός τύπος, αυτός που τώρα θάβει το μνημόνιο σα να μην το στήριξε έως εσχάτων, σα να μην ήταν ‘’μονόδρομος’’, ζούσε την ευφορία της 21ης Ιουλίου και του κουρέματος 21% που θα έσωζε τη χώρα από τη χρεοκοπία.  Όσο για το τραπεζικό σύστημα,αυτό ήταν υγιές και θωρακισμένο...

Χθες με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος ότι οι συμβάσεις εργασίας και τα στοιχεία ενεργητικού της TBank ( πρώην Aspis) μεταφέρονται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, έχουμε το δικαίωμα να αισθανόμαστε δυστυχώς δικαιωμένοι για μια ακόμα φορά.
Η περίπτωση της πρώην Αspis είναι αμαρτωλή ιστορία.  Έχει λίγη από τη λάμψη του σκανδάλου Λαυρεντιάδη, αλλά και όλη την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει μια, έστω και μικρή, τραπεζική κατάρρευση.
Όταν λοιπόν έσκασε η τράπεζα, κανένας από τους μεγάλους παίχτες δε βρέθηκε πρόθυμος να την εξαγοράσει και να φορτωθεί επιπλέον χρέη.  Για να αποφύγει τον πανικό, η κυβέρνηση επιστράτευσε τη ‘’λύση’’ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που ήλεγχε απόλυτα.  Με τον τρόπο αυτό η μεν αμαρτωλή τράπεζα φεσώθηκε στο δημόσιο, το δε πάλαι ποτέ υγιές Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, απαξιώθηκε κι άλλο.
Κάτω από την πίεση της Τρόικας και καθώς αναζητείται λύση για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς, ξεκίνησε ένα ξεκαθάρισμα των χαρτοφυλακίων.  Για την ΑΤΕ αναζητείται αγοραστής για τη θυγατρική της στη Ρουμανία και για το ΤΤ αποφασίστηκε η απεμπλοκή του από τη ζημιογόνο aspis. 
Είπα, ξείπα δηλαδή, και σε μια κλασική κίνηση πασοκικού ρεαλισμού, ξαφνικά αποκόπτεται η aspis και υπάγεται στο νέο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι καταθέσεις και γενικά τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού μεταφέρονται στο ΤΤ ενώ τα ζημιογόνα στοιχεία (δάνεια σε καθυστέρηση κ.λπ) παραμένουν στην τράπεζα, η οποία τίθεται σε εκκαθάριση.
Κρατήστε αυτή την πρακτική, γιατί αργά ή γρήγορα  θα δείτε να συμβαίνει και με τις υπόλοιπες τράπεζες.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Θυμάστε την Ολυμπιακή;  Κάτι αντίστοιχο είναι.  Ξεφορτώνουμε τις τράπεζες από τα χρέη, τα φορτώνουμε στο δημόσιο  και στη συνέχεια τις μεταβιβάζουμε όμορφα και ωραία στον υποψήφιο αγοραστή ( όπου να’ ναι θα φανεί) πανέτοιμες για νέες περιπέτειες.
Για να είμαστε δίκαιοι, εκεί στη χαρούμενη κυβέρνηση έχουνε ένα δίκιο:

Σου λέει, οι τράπεζες καταρρέουν, δεν υπάρχει καθόλου ρευστό για να τις στηρίξουμε και αν γίνει καμία στραβή, θα χάσει ο κόσμος τα λεφτά και θα ψάχνουμε ελικόπτερο.  Από την άλλη ψάχνουμε αγοραστές στο εξωτερικό, κανονικούς και μαϊμούδες (Κατάρ), και δεν ενδιαφέρεται κανείς.  Οπότε μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσει ολοσχερώς όλο το σύστημα και να συμπαρασύρει μαζί με τις τράπεζες τους πολιτικούς, την ελιτ και τους προστάτες τους,επιλέγουμε την εύκολη λύση και την κάνουμε αλά Ολυμπιακή.
Αλλά κύριοι, σε αυτές τις περιπτώσεις ξεχωρίζει ο πολιτικός από τον απατεώνα.
Το πιο ανησυχητικό σας το αφήσαμε για το τέλος:
Αναφέρεται ότι τις ζημιές της χρεοκοπημένης τράπεζας θα αναλάβει το ΤΕΚΕ, για τους αμύητους αυτό είναι το Ταμείο Εγγυήσεων και Καταθέσεων.  Αυτό το πολύπαθο ταμείο που υποτίθεται ότι εγγυάται τις καταθέσεις μας, έχει ήδη υποστεί αφαίμαξη περίπου 1δις με την Proton Bankκαι τα εκεί παιχνιδάκια του εξουθενωμένου (ακόμα περιμένουμε τις απαντήσεις) και τώρα φεσώνεται και το κακό χαρτοφυλάκιο της aspis, άγνωστο ακόμα με ποιο ποσό.
Ευλόγως λοιπόν αναρωτιόμαστε αν έχει απομείνει τίποτα στο ταμείο για να ανταποκριθεί στην κανονική του αποστολή, γιατί βάρδα μη σκάσει καμιά μεγαλύτερη τράπεζα, μέρες που είναι.  Έχοντας στο ενεργητικό του μια τόσο ζημιογόνο διαχείριση, που αν συνέβαινε σε μία ιδιωτικής εταιρία θα είχε πάει σπίτι του, ο κ. Βενιζέλος έχει και το θράσος να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να επαναπατρίσουν τα χρήματά τους.
Γιατί όλη αυτή η ανακατωσούρα μοιάζει όλο και περισσότερο με απελπισμένη κίνηση πανικού;
Κακοφωνίξ