Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Τα πάνω κάτω με τις έδρες των κομμάτων, για 2 – 1 – 1 στη Βοιωτία


Γράφει ο Γιάννης Μπαρδώσας
Το ρευστό πολιτικό σκηνικό αποτυπώνει το πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue και του ΣΚΑΪ για τον Φεβρουάριο αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ο δικομματισμός έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα.
Πιο συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει ποσοστό μόλις 8% και πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η ΝΔ με 31%, αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Ακολουθούν η Δημοκρατική Αριστερά με 18%, το ΚΚΕ με 12,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%, ο ΛΑΟΣ με 5%. Στη Βουλή φαίνεται να μπαίνουν οι Οικολόγοι με 3,5% και η Χρυσή Αυγή με 3% ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία λαμβάνει 2% με το ποσοστό αποχής να ανέρχεται στο 30%.
Τα ποσοστά αυτά σε σχέση πάντα και με τα ποσοστά των κομμάτων σε κάθε εκλογική περιφέρεια δημιουργούν νέα δεδομένα σ τον καταμερισμό των βουλευτικών εδρών.
Όσο αφορά στην τετραεδρική Βοιωτία μέχρι πρότινος τα σενάρια έκαναν λόγω για 3 -1 (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ) αλλά ακόμα και για 4 – 0 υπέρ πάντα του πρώτου κόμματος που στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται η Ν.Δ.
Τώρα με τα νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και με δεδομένο ότι το πρώτο κόμμα πανελλαδικά δηλαδή η Ν.Δ. δεν ξεπερνά το 35% ενισχύεται η πιθανότητα η κατανομή των εδρών στο νομό να είναι 2 για τη Ν.Δ., 1 για το ΠΑΣΟΚ και 1 για ένα από...
τα άλλα κόμματα.
Το γεγονός αυτό έχει ήδη προκαλέσει έντονη κινητικότητα στα κόμματα, στο καθένα για διαφορετικούς λόγους.
Στα λεγόμενα «μικρά» κόμματα καταβάλλεται προσπάθεια διατήρησης της δύναμής του αν όχι αύξησης αφού «βλέπουν» έδρα, ενώ στη Ν.Δ. στόχος πλέον είναι η αυτοδυναμία για να αποκομίσει τις περισσότερες ή ακόμα και το σύνολο των εδρών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Βοιωτίας Δημήτρη Καραμάνη τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν να παγιώνεται το σαφές προβάδισμα της Ν.Δ. και να συντηρείται η συνεχιζόμενη πτώση του ΠΑΣΟΚ στο οποίο «την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού κυριαρχεί η εσωστρέφεια.
Έτσι λοιπόν μπροστά σε μια κατανομή εδρών 2 – 1 – 1 ο Δ. Καραμάνης απεύθυνε έκκληση σε φίλους και μέλη για «αγώνα και συσπείρωση προκειμένου να επιτευχθεί η αυτοδυναμία και το 2 – 1 – 1 να γίνει 4 – 0 υπέρ της Ν.Δ.»
Στο «μονοψήφιο» ΠΑΣΟΚ για το οποίο η κατάσταση τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη έχουν πλέον εναποθέσει τις ελπίδες στην αλλαγή ηγεσίας που όσο καθυστερεί απομακρύνεται η περίπτωση μιας αξιόλογης μεταβολής του κλίματος.
Μάλιστα τοπικά στελέχη θεωρούν δικαιολογημένη την δυσαρέσκεια που δείχνει ο κόσμος ενώ όπως χαρακτηριστικά είπε ο γραμματέας της Ν.Ε. του κόμματος στη Βοιωτία Γιώργος Σιδέρης «το ΠΑΣΟΚ πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε ραγδαίες αλλαγές και βαθιές τομές ώστε να αποκαταστήσει την επαφή με την κοινωνία και με τις κοινωνικές τάξεις που εκπροσωπούσε».
Γεγονός είναι πάντως ότι στη Βοιωτία η εκλογική αναμέτρηση και για τα δύο κόμματα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση δεδομένου ότι οι «συγγενείς» πολιτικοί φορείς του Φώτη Κουβέλη και της Ντόρας Μπακογιάννη αντίστοιχα παρουσιάζονται ιδιαίτερα ενισχυμένοι.

Ο Γιάννης Μπαρδώσας είναι δημοσιογράφος εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΔΙΑΒΗΜΑ και διαχειριστής της ηλεκτρονικής εφημερίδας tabloid.gr