Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Ζώης: Μου είναι δύσκολο να κάνω κωλοτούμπα


"Μου είναι πολύ δύσκολο να κάνω κωλοτούμπα. Δεν μπορώ να λέω άλλα το πρωί και να πράττω άλλα το βράδυ», υποστήριξε από την εκλογική του περιφέρεια σε συνέντευξη τύπου ο ανεξάρτητος βουλευτής Λαρίσης κ. Χρήστος Ζώης, στην οποία ανέλυσε τους λόγους που τον οδήγησαν στην καταψήφιση του δεύτερου μνημονίου.
Ο κ. Ζώης δήλωσε πως τον «στοιχειώνει η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε στην κυβέρνηση Παπαδήμου», απεκάλυψε τους διαλόγους που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά...
και δήλωσε απερίφραστα «φιλοευρωπαϊστής». Ο κ. Ζώης απεκάλυψε κάτω υπό ποιες προϋποθέσεις θα επέστρεφε στη ΝΔ, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί από βουλευτής, ενώ δεν δίστασε να σχολιάσει την προσχώρηση Βορίδη- Γεωργιάδη στη ΝΔ. Εύχεται να δικαιωθεί για την απόφασή του ο Αντώνης Σαμαράς και όχι ο ίδιος, θεωρεί τη ΝΔ «σπίτι του» και απαντά στο υποθετικό σενάριο «ποιον θα ψήφιζε για αρχηγό της ΝΔ εάν αύριο είχαμε εσωκομματικές εκλογές».
Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του κ. Ζώη:
«Με στοιχειώνει η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου»
«Αν έχω μετανιώσει για κάτι, τα 12 χρόνια που είμαι βουλευτής, είναι το ότι έδωσα ψήφο εμπιστοσύνης, με μισή καρδιά, στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Τότε πείστηκα, γιατί έτσι με είχαν διαβεβαιώσει, πως θα είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς, που θα διαπραγματεύονταν προσωπικά τα νέα μέτρα, εφόσον αυτά χρειάζονταν. Όπως αντιλαμβάνεστε, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, η κυβέρνηση Παπαδήμου και ο κ. Βενιζέλος ήταν οι μόνοι διαπραγματευτές του Μνημονίου 2 και εμείς απλά βάλαμε κάποιες πινελιές, τόσο άχρωμες τελικά, ώστε να μην τις αντιλαμβάνεται κανείς. Ακόμα και τις συντάξεις των επικουρικών πειράξαμε και τις αντικειμενικές αξίες θα δούμε να αυξάνονται, όπως έχει δηλώσει η ίδια η τρόικα. Αυτό που μένει είναι πως υπήρξε μια διαπραγμάτευση αδύναμη αν όχι ανύπαρκτη. Η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσα το Νοέμβριο στην κυβέρνηση Παπαδήμου είναι αυτή που με κυνηγάει και με στοιχειώνει».
«Είχα ζητήσει από τον Σαμαρά να σχηματίσει δικιά του κυβέρνηση»
«Πριν οδηγηθούμε στην κυβέρνηση Παπαδήμου, επισκέφτηκα τον Αντώνη Σαμαρά και με τη φράση «στο χωριό μου όταν σηκωνόμαστε να χορέψουμε, χορεύουμε και δεν κοροϊδεύουμε», τον κάλεσα να ζητήσει ο ίδιος εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχει, όπως γνωρίζετε, χαρακτηριστεί ως «γκρίζα» συνταγματικά η διαδικασία σχηματισμού της κυβέρνησης Παπαδήμου. Το ορθόν θα ήταν να είχε επιστρέψει την εντολή διακυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατόπιν αυτός να την παραδώσει στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος. Είχα ζητήσει τότε από τον πρόεδρο της ΝΔ, επειδή ακριβώς είχα εμπιστοσύνη στις διαπραγματευτικές ικανότητες και στην θέληση του Αντώνη Σαμαρά, ν’ αποδεχθεί την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον ίδιο και μέλη της κυβέρνησης του, όχι πολιτικά πρόσωπα από το κόμμα της ΝΔ αλλά τεχνοκράτες. Πίστευα και πιστεύω πως το πρόβλημα είναι βαθιά πολιτικό, χρειάζεται πολιτική διαπραγμάτευση, χρειαζόταν ο επικεφαλής της κυβερνήσεως να ήταν πολιτική προσωπικότητα και να είχε τη βοήθεια τεχνοκρατών. Τελικά προκρίθηκε ακριβώς το αντίθετο. Σχηματίστηκε μια κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τεχνοκράτη και υπουργούς πολιτικούς και μάλιστα τόσους πολλούς που μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει ως σχήμα».
«Πρότεινα εκλογές»
«Όταν ο Αντώνης Σαμαράς μου απάντησε πως κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο να γίνει τότε τον προέτρεψα να πάμε σε εκλογές. Θέλω να σας θυμίσω τις δηλώσεις της κας Μέρκελ, η οποία την περίοδο εκείνη είχε σπεύσει να αποδεχθεί το σενάριο εκλογών στις 4 Δεκεμβρίου. Άρα ο χρόνος υπήρχε και θα μπορούσαμε να είχαμε οδηγηθεί στις κάλπες λέγοντας την αλήθεια στον ελληνικό λαό, έτσι ώστε να μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε κατόπιν πολιτικά και οικονομικά με τους δανειστές μας».
«Γιατί δεν ψήφισα το Μνημόνιο 2»
«Δεν ψήφισα το μνημόνιο 2 για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι βαθιά συνειδησιακός. Σας αποκαλύπτω, μιας και πλέον οι μάσκες έχουν πέσει, πως υπήρξα εκ των πρώτων βουλευτών, την γνώμη του οποίου είχε ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς τον Μάιο του 2010, πριν οριστικοποιήσει την θέση της ΝΔ για το πρώτο μνημόνιο και του είχα επιχειρηματολογήσει γιατί θα έπρεπε να πούμε «όχι» στο μνημόνιο 1. Δεν μπορεί λοιπόν ένας βουλευτής που εισηγείται το «όχι» στο πρώτο μνημόνιο, να μεταβάλει τη στάση του όσον αφορά το δεύτερο. Θα ήθελα επίσης να σας θυμίσω, πως λίγο καιρό μόλις πριν το δεύτερο μνημόνιο, η στάση της ΝΔ αλλά και του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά ήταν ξεκάθαρη, τονίζοντας πως «το να ακολουθήσουμε τη λάθος συνταγή θα είναι καταστροφή για τον τόπο» και επιπλέον «αν εγώ πω ναι σε μια λάθος πολιτική αυτό δεν σημαίνει πως η πολιτική γίνεται ορθή». Στη ζωή μου μέχρι τώρα έχω μάθει να μιλάω πολύ καθαρά, ανοιχτά, έντιμα. Δεν μπορώ λοιπόν να ισχυριστώ και να πω σε οποιονδήποτε έλληνα, πως το μνημόνιο 2 είναι μια καθαρή και καλή λύση για την Ελλάδα. Κοντολογίς, μου είναι πολύ δύσκολο να κάνω κωλοτούμπα. Δεν μπορώ να λέω άλλα το πρωί και να πράττω άλλα το βράδι. Ακόμα όμως και αν χρειαζόταν για το καλό της χώρας να κάνω την κολοτούμπα θα έπρεπε να είχα πειστεί πως αυτό θα βοηθούσε την Ελλάδα. Έτσι θα μπορούσα να κάνω την κωλοτούμπα, αλλά παράλληλα θα μπορούσα να εξηγήσω στους πολίτες γιατί αυτό βοηθάει την Ελλάδα. Ο δεύτερος λοιπόν λόγο για τον οποίο δεν ψήφισα το νέο μνημόνιο είναι γιατί αυτό το πλάνο, όχι μόνο δεν οδηγεί πουθενά, αλλά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία και σε εξαθλίωση.
«Τρία τα στοιχεία του νέου μνημονίου»
Τρία είναι τα στοιχεία του νέου μνημονίου:
Πιο σκληρά, αντιλαϊκά και οριζόντια μέτρα τα οποία οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση και διαιώνιση του φαύλου κύκλου που οδηγεί στην εξαθλίωση.
Το κούρεμα του χρέους. Αλήθεια τι ξέρει ο κ. Σόιμπλε που δεν γνώριζαν οι Έλληνες βουλευτές όταν κλήθηκαν να ψηφίσουν το νέο Μνημόνιο; Υποτίθεται πως θα ψηφίζαμε ένα επιτυχές κούρεμα. Όταν όμως την Παρασκευή ο γερμανός υπουργός μιλώντας στο Reuters, διευκρινίζει πως το ελληνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο και θα χρειαστεί και νέο κούρεμα, τότε εγώ αναρωτιέμαι τι ακριβώς καλούμαστε να κάνουμε: να κερδίσουμε εμείς χρόνο ή οι πιστωτές μας; Και εδώ επικαλούμαι και τη χθεσινή δήλωση του Ευρωβουλευτή κ. Χατζημαρκάκη, ο οποίος θέλοντας να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για όλα όσα έρχονται, έκανε λόγο για προσπάθεια εκ μέρους της Γερμανίας να κερδίσει τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να εξασφαλίσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μετάδοση του ελληνικοί ιού, όταν η χώρα μας βρεθεί εκτός Ευρωζώνης.
Το αγγλικό δίκαιο. Δεν έλαβα καμία εξήγηση, ούτε πολιτική ούτε επιστημονική, για το μεγάλο αυτό ζήτημα. Έχοντας υπαγάγει το ελληνικό χρέος στο αγγλικό δίκαιο, είναι προφανές ότι όλοι πρέπει να εύχονται να μην υπάρξει χρεοκοπία σε καμία περίπτωση, διότι οι πιστωτές μας βάζουν με το εύκολο τρόπο στο χέρι την ελληνική δημόσια περιουσία. Αυτό είναι ένα κομβικό σημείο για την απόφασή μου. Μου απήντησαν, δυστυχώς χωρίς επιστημονική επάρκεια, πως δεν έχει και τόσο σημασία η υπαγωγή του χρέους στο αγγλικό δίκαιο από την ώρα που το δίκαιο της εκτέλεσης θα είναι το ελληνικό. Σας παραπέμπω στο παράρτημα της σύμβασης, άρθρο 14, παράγραφο 2 και 3 όπου με απόλυτη σαφήνεια λέει πως και για την εκτέλεση αποκλειστικά αρμόδια είναι τα δικαστήρια του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου. Κατόπιν τούτου είναι σαφές πως εγώ δεν θα μπορούσα να ψηφίσω ένα μνημόνιο, που οδηγεί στη χρεοκοπία, που δεσμεύει την περιουσία της χώρας, που στερεί από την Ελλάδα το τελευταίο εργαλείο για ν’ αντιμετωπίσει πιθανή χρεοκοπία.
«Παραμένω βαθύτατα Ευρωπαϊστής»
«Παραμένω βαθύτατα Ευρωπαϊστής. Παραμένω βαθύτατα φιλομεταρρυθμιστής. Πιστεύω στη λειτουργία της αγοράς. Το Μνημόνιο και η συνταγή που ακολουθούν, για να σώσουν υποτίθεται τη χώρα, οδηγεί ακριβώς στην αντίθετη όχθη. Κάνουν τους Έλληνες ευρωσκεπτικιστές, απορρίπτουν οι έλληνες τις μεταρρυθμίσεις γιατί τις θεωρούν αιτία του κακού και όχι προϋπόθεση για το καλό και τελικά φτάνουμε να απορρίπτουμε σε δυσθεώρητα ποσοστά το νόμισμα που είναι το πλέον ισχυρό και να μιλάμε για δραχμή. Ρίχνοντας τον Έλληνα βαθύτερα μέσα στο πηγάδι καταφέρνεις τελικά το ακριβώς αντίθετο απ’ αυτό που υποτίθεται πως παλεύεις. Εγώ θέλω μια Ευρώπη όχι υπό την αυτοκρατορική οδηγία της Γερμανίας. Θέλω μια Ευρώπη ισότιμων εταίρων που να κατανοεί ότι όταν ένα κράτος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα πρέπει να του δοθεί χείρα βοηθείας και όχι μια μπότα στο λαιμό. Θέλω μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες και οι οποίες θα συνοδεύονται από ένα πακέτο αναπτυξιακών πολιτικών».
«Εύχομαι στον Αντώνη Σαμαρά να δικαιωθεί»
«Εύχομαι στον Αντώνη Σαμαρά και το είπα και εντός της ΚΟ της ΝΔ να δικαιωθεί αυτός στο «ναι» και όχι εγώ στο «όχι». Και αυτό γιατί αν δικαιωθεί εκείνος, θα είμαστε όλοι σε καλύτερη θέση. Αλλά αν διαψευσθεί, εγώ δεν θα μπορώ να χαμογελάσω, γιατί θα κλαίμε όλοι επάνω σε στάχτες και ερείπια».
«Το δύσκολο είναι το ‘όχι’»
Δεν επέλεξα το «όχι» ελαφρά τη καρδία και δεν επιτρέπω σε κανέναν να με προσβάλει τοποθετώντας με στην πλευρά του εύκολου «όχι». Το «εύκολο όχι» συνεπάγεται για μένα απώλεια βουλευτικής έδρας, πιθανώς κυβερνητικής αξιοποίησης και ενδεχομένως και μια λαϊκίστικη ένταξή μου στην παρέα των πολιτικών που αποφασίζουν να λένε εύκολες κουβέντες. Το «όχι» ήταν το δύσκολο και όχι το «ναι».
«Εύκολες κουβέντες το «όχι» στα καφενεία και το «ναι» στη Βουλή»
Το «ναι» όταν κρύβεσαι πίσω από κομματική πειθαρχία, όταν λες «όχι» μέσα στα καφενεία και «ναι» μέσα στη Βουλή, αυτό είναι το εύκολο. Το εύκολο είναι να ενώνεις τη φωνή σου με όλους όσους χρησιμοποιούν ως μοναδικό επιχείρημα ότι θ’ αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ο δρόμος του «ναι» είναι χαρτογραφημένος εδώ και δύο χρόνια. Από «ναι» σε «ναι» κι από σωτηρία σε σωτηρία. Ο δρόμος του «όχι» παραμένει αχαρτογράφητος.Βεβαίως έχει κινδύνους, αλλά μέχρι την Κυριακή είχε και πλεονεκτήματα τα οποία απεμπολήσαμε. Δυστυχώς οδηγούμαστε σε περαιτέρω εξαθλίωση».
«Δεν παραιτούμαι από τη Βουλή»
«Δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθώ απ’ τη Βουλή. Θα είμαι εκεί να υπερασπιστώ το «όχι» και ν’ αντιταχθώ σε όλα εκείνα τα μέτρα που απορρέουν από το νέο Μνημόνιο. Νιώθω πάρα πολύ καλά με τη συνείδησή μου και η συνείδησή μου επιτρέπει να κρατήσω αυτή την έδρα που μου έδωσαν οι Λαρισαίοι για να υπερασπιστώ όλα όσα πίστευε το κόμμα μου και τελικά τα εγκατέλειψε».
«Τι θα κάνω στο μέλλον»
«Είναι όλα πολύ πρόωρα. Δεν μ’ απασχολεί αυτή την ώρα κανένα σενάριο. Όλα τα σενάρια που ακούγονται μπορεί κάποια στιγμή να επιβεβαιωθούν, μπορεί όμως και ποτέ. Έχω δυο επιλογές. Η μια είναι να καθίσω σπίτι μου και να παρακολουθώ τους ανθρώπους που συντεταγμένα πηγαίνουν προς μια κατεύθυνση και η άλλη είναι να αντιπαρατεθώ με αυτούς τους ανθρώπους ενώπιον του λαού. Δεν έχω αποφασίσει ακόμη. Θα με απασχολήσει το επόμενο διάστημα».
«Πως θα επέστρεφα στη ΝΔ»
«Μόνο υπό μια προϋπόθεση θα επέστρεφα στη ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ με δήλωσή του να διευκρινίσει ό,τι ανέχεται να υπάρχει και άλλη γνώμη μέσα στο κόμμα και η οποία θα μπορεί να εκφράζεται μέσω της διαφορετικής ψήφου, δεδομένου πως αυτή η «άλλη» γνώμη ήταν η κυρίαρχη μέσα στη ΝΔ πριν από λίγες μέρες. Δεν είμαστε αιρετικοί. Εγώ δεν «έριξα» κυβέρνηση, δεν εγκατέλειψα κόμμα, δεν δραπέτευσα σε δύσκολες περιόδους, όπως επίσης δεν ήμουν πρώτος στα γλέντια σε εύκολες περιόδους. Εμένα με διέγραψαν. Και με διέγραψαν γιατί έλεγα και την Κυριακή αυτό που λέγαμε «μέχρι το Σάββατο». Συνεπώς δεν έχω άλλο δρόμο. Δεν γύρισα εγώ την πλάτη μου στη ΝΔ».
«Δεν υπήρχε κανένας πίσω από την απόφαση των 21»
«Για όσους γνωρίζουν την «ανθρωπογεωγραφία» της ΝΔ είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει κανένα πρόσωπο πίσω από την απόφαση των 21 βουλευτών να καταψηφίσουν το μνημόνιο. Δεν υπήρχε κανένα οργανωμένο μπλοκ».
«Θεωρώ υπονομευμένη μια πρωθυπουργία Σαμαρά»
«Θεωρώ την ενδεχόμενη πρωθυπουργία του Αντώνη Σαμαρά υπονομευμένη και απόλυτα δεσμευμένη από σήμερα. Είναι κάτι που είπα και στον ίδιο κατά τη διάρκεια της τελευταίας ΚΟ. Πολύ απλά όταν έχεις υπογράψει το Μνημόνιο 2 και έχεις αποδεχθεί μια σειρά από δεσμεύσεις, έναν οδικό χάρτη σε βάθους χρόνου, δεν ξέρω ποια μπορεί να είναι τα περιθώρια μιας αυριανής κυβέρνησης. Θέλω να ελπίζω πως ίσως κάτι ξέρει ο κ. Σαμαράς, που δεν το είπε σε μας αλλά το κρατάει για τον εαυτό του».
«Γιατί ενοχλούνται από τον Σόιμπλε;»
«Εγώ δικαιούμαι να αμφισβητώ και να πηγαίνω κόντρα στη λογική και στα λεχθέντα του κ. Σόιμπλε. Αναρωτιέμαι όμως γιατί ενοχλούνται και στεναχωριούνται κάποιοι, όταν ο γερμανός υπουργός υποστηρίζει «τι τις θέλετε τις εκλογές, κυβερνήστε τον τόπο». Την Κυριακή ψηφίστηκε ένας νόμος. Αυτός ο νόμος υποτίθεται πως δίνει διέξοδο στη χώρα. Αφού λοιπόν τον πιστεύουν, ας τον εφαρμόσουν και ας καρπωθούν τα θετικά αυτής της υλοποίησης. Εγώ θέλω και ζητώ εκλογές αύριο. Δεν αντιλαμβάνομαι όμως γιατί θέλουν εκλογές όλοι όσοι ψήφισαν αυτό το μνημόνιο. Αυτό που θα έπρεπε να θέλουν, περισσότερο από μας που υποτίθεται πως ψηφίσαμε εναντίον της σωτηρίας της χώρας, είναι να σωθεί η χώρα. Ας σώσουν λοιπόν τη χώρα και ας αφήσουν τα εκλογικά παιχνίδια. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί λοιπόν έχουν άδικο οι Ευρωπαίοι. Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόζει αυτά που ψηφίζει χωρίς περιστροφές και αστερίσκους».
«Ας σχολιάσουν οι πολίτες τις διαγραφές»
«Ας σχολιάσουν οι πολίτες τις διαγραφές και το αν και κατά πόσο ήταν αναγκαίες. Απλά το μόνο που θα ήθελα να τονίσω είναι πως δεν χώρισαν οι δρόμοι της ΝΔ με τους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, αλλά με τον λαό».
«Οι Βορίδης και Γεωργιάδης ίσως αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της ΝΔ»
«Οι προσχωρήσεις των κκ. Βορίδη και Γεωργιάδη στη ΝΔ δίνουν ένα χρώμα στη φυσιογνωμία της, μπορεί να την αλλοιώνουν κιόλας, έτσι έκρινε η ηγεσία της ΝΔ ότι μπορεί ν’ αντισταθμίσει την απώλεια 23 βουλευτών. Αυτό μένει ν’ αποδειχθεί. Σε κάθε περίπτωση, όπως φαίνεται, η ΝΔ μπορεί να ανεχθεί δυο βουλευτές να προσχωρούν στην παράταξη κρατώντας τις απόψεις που κατά καιρούς είχαν διατυπώσει, αλλά δεν δέχεται το ίδιο για τους δικούς της βουλευτές».
«Η ΝΔ είναι το σπίτι μου»
«Η ΝΔ είναι το σπίτι μου. Έχω μεγαλώσει εκεί μέσα. Δεν μπορεί να διαταραχθεί εξαιτίας μιας απόφασης της ηγεσίας, γιατί είναι μια σχέση με τον κόσμο».
«Εκβιάζουν τον λαό με ψευτοδιλήμματα»
«Αποτελεί ψευτοδίλημμα το «Ευρώπη ή απομόνωση και δραχμή». Ποιος είναι αυτός που μπορεί σήμερα να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ και την ΕΕ; Ερώτηση έθεσα, απάντηση δεν έλαβα. Όποιος θέτει αυτό το διακύβευμα ας απαντήσει επιτέλους σ’ αυτή μου την ερώτηση και να μην δημιουργεί εντυπώσεις οι οποίες ουσιαστικά προσπαθούν να εκβιάσουν τον λαό.Το μόνο που καταφέρνουν είναι ν’ αποκαλύπτουν τα προσωπικά και πολιτικά τους αδιέξοδα».
«Αν είχαμε αύριο εσωκομματικές εκλογές θα…»
«Θα ζητούσα να υπάρξει και τρίτη υποψηφιότητα ή θα κατέβαινα εγώ υποψήφιος, αν αυτή την Κυριακή είχαμε ξανά εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη ηγεσίας στη ΝΔ. Δεν είμαι αλαζόνας. Θα ζητούσα από κάποιον εκ των συναδέρφων μου, ο οποίος εκφράζει τις ίδιες απόψεις με μένα, σεβόμενος την παλαιότητά του ή την εμπειρία του και τις ικανότητες του, να εκφράσει τη διαφορετική αυτή άποψη και αν δεν βρίσκονταν κανένας να το τολμήσει θα τον «σήκωνα εγώ αυτόν το σταυρό».
από το www.larissanet.gr