Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Τσιάρας Κώστας: Η ώρα της Ευρώπης

Συντάκτης: Κώστας Τσιάρας*
Οι στιγμές που περνά η χώρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Την περασμένη Κυριακή το Ελληνικό Κοινοβούλιο πήρε μια ιστορική αλλά σκληρή απόφαση, που αφορά όλη την ελληνική κοινωνία.
Μια αναγκαία απόφαση, όμως, που συμβάλλει στο να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της χρεωκοπίας, την οποία η χώρα θα βίωνε με πολύ σκληρό τρόπο. Τώρα πλέον είναι η ώρα της Ευρώπης.
Δεν υπάρχει αμφιβολία...
, πως τα δικά μας λάθη, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους όχι μόνο δεν κάναμε βήματα προς την έξοδο από την κρίση, αλλά βυθιστήκαμε σε μια εξουθενωτική ύφεση, που μας δημιουργεί νέα και ενδεχομένως αξεπέραστα αδιέξοδα.
Τα λάθη της ελληνικής πλευράς, όμως, δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση την αλαζονική και εκβιαστική συμπεριφορά ευρωπαίων εταίρων μας, της Τροίκας και των υπαλλήλων της, που κουνούν το δάχτυλο στον ελληνικό λαό με μια διάθεση τιμωρίας.
Ούτε βέβαια αποκρύπτουν τις δικές τους ευθύνες για την επιβολή ενός προγράμματος, το οποίο ήταν δυσβάστακτο για τους έλληνες, οδήγησε σε αύξηση του χρέους και σε μία πρωτοφανή, για τα ευρωπαϊκά χρονικά, ύφεση.
Ας μην ξεχνούν οι ευρωπαίοι εταίροι μας, πως, τόσο η Ε.Ε., όσο και η Ευρωζώνη, αποτελούνται από κυρίαρχα κράτη – μέλη και πως το κοινοτικό οικοδόμημα βασίσθηκε, ανέκαθεν, στην αρχή της αλληλεγγύης.
Η ενωμένη Ευρώπη οικοδομήθηκε και για να μπορούν να στηρίζονται τα κράτη μέλη, όταν περνούν μια δύσκολη φάση, πέρα από τις όποιες ευθύνες τους.
Οι υποχρεώσεις των ευρωπαίων ηγετών είναι πρωτίστως απέναντι στους ευρωπαίους πολίτες και μετά προς τους οικονομικούς πιστωτές. Οι χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, είναι υποχρεωμένες να εξυγιάνουν τις οικονομίες τους, ώστε να αποτελούν φερέγγυα πρόσωπα πιστοληπτικής ικανότητας, για να μπορούν να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος, τις δράσεις υπέρ των πολιτών τους. Όχι για να διασφαλίσουν τις κερδοσκοπικές απαιτήσεις των "αγορών".
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της, είναι η Ευρώπη των λαών και όχι των αγορών.
Η ελληνική οικονομία, μέσα από τις θυσίες των πολιτών της, θα βρει τον δρόμο της. Στην προσπάθεια μας αυτή ζητούμε από την Ευρώπη να σταθεί αλληλέγγυα.
Να μας στηρίξει, βοηθώντας έναν ισότιμο εταίρο να δημιουργήσει ένα βιώσιμο οικονομικό και αναπτυξιακό περιβάλλον. Οι απαιτήσεις των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης, που πρέπει να δοθεί αυτήν την Τετάρτη για να μην χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος, πέρα από την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους μας, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ένα επιπλέον κριτήριο:
Τη βιωσιμότητα της κοινωνίας. Χωρίς αυτή, καμία οικονομική πολιτική δεν μπορεί να υλοποιηθεί και κανένας εκσυγχρονισμός της χώρας δεν μπορεί να προχωρήσει. Η ανάταξη της οικονομίας δεν δικαιολογεί την περιφρόνηση και την απαξίωση ενός ολόκληρου λαού. Για τους Έλληνες πολίτες της Ευρώπης γίνεται αυτή η προσπάθεια και όχι για τους δανειστές.

Ο Κωσταντίνος Τσιάρας είναι βουλευτής του νομού Καρδίτσας και το άρθρο του δημοσιεύτηκε στο parapolitika.gr