Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Αντώνης Σαμαράς: η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα


Με μια ομιλία που δεν συνηθίζουν να κάνουν πολιτικοί αλλά που όμως ήταν μια ομιλία βαθύτατα πολιτική, ο Α.Σαμαράς ξάφνιασε μιλώντας σε εκδήλωση του Ελλήνογαλλικού επιμελητηρίου αποδεικνύοντας «η Ελλάδα είναι για την Ευρώπη, Πύλη....




αυτογνωσίας, Πύλη για την κατανόηση της ίδιας της ταυτότητάς της. Αλλά όχι μόνο γι’ αυτό.Είναι, ακόμα για τη σημερινή Ευρώπη, Πύλη, στον υπόλοιπο κόσμο». Ξεκινώντας από τον ελληνικό μύθο της Ευρώπης ,τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα ,την επιρροή της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στην δόμηση των μεγάλων φιλοσοφικών ρευμάτων στην Ευρώπη και τελικά στην οικοδόμηση της ίδιας της Ευρώπης ο πρόεδρος της ΝΔ ανέδειξε όχι μόνο το αναπόσπαστο αλλά και το αναγκαίο της ύπαρξης της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη.

Το αναγκαίο όχι μόνο για τους δεσμούς πνεύματος αλλά και το αναγκαίο γεωπολιτικά. «Δεν θα μπορέσει ποτέ η Ευρώπη να γίνει παγκόσμια δύναμη, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ,αν δεν προβάλει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή! Και εδώ «προπύργιο» της Ευρώπης στέκεται πάντα η Ελλάδα. Ή, ακόμα καλύτερα, η Ελλάδα και η Κύπρος.Που μαζί αποτελούν την Πύλη της Ευρώπης, στο κύριο πεδίο διεθνούς επιρροής της.

Όταν ο Θουκυδίδης έγραφε για το «μέγα της θαλάσσης κράτος» αναφερόταν κυρίως στην συγκριτική ισχύ του Αθηναϊκού στόλου, από την Κύπρο και το Αιγαίο μέχρι τη Σικελία.
Σήμερα, όταν μιλάμε για τη στρατηγική σημασία της Μέσης Ανατολής αναφερόμαστε σε τρία πράγματα:

Στην σημασία που έχουν για την Ευρώπη οι ενεργειακές πηγές που βρίσκονται εκεί και που έρχονται από κει.

Στη σημασία που έχουν για την Ευρώπη, πλέον, οι ενεργειακές πηγές που ανακαλύπτονται ή μπορούν να ανακαλυφθούν στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελλάδας και της Κύπρου. Και που αν επαληθευθούν οι πολύ ενθαρρυντικές ενδείξεις από τις πρώτες έρευνες, μπορούν να δώσουν, για πρώτη φορά, υψηλό βαθμό ενεργειακής αυτάρκειας στην Ευρώπη από δικές της πηγές.

Αναφερόμαστε, ακόμα, στις μεγάλες ευκαιρίες διακίνησης εμπορευμάτων και επενδυτικών κεφαλαίων προς και από την Ευρώπη προς όλες αυτές τις περιοχές. Δηλαδή, αναφερόμαστε στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη ως διαμετακομιστικό κέντρο εμπορίου, επενδύσεων αλλά και επικοινωνιών προς ολόκληρη τη Νότια και Κεντρική Ασία, που τώρα σφύζει από αναπτυξιακή ορμή.

Αναφερόμαστε, τέλος, στις μεγάλες απειλές για την Ευρώπη από τον ίδιο χώρο. Απειλές τοπικών συρράξεων που βρίσκονται δίπλα της και θα την επηρεάσουν. Απειλές μεταναστευτικών ρευμάτων που μπορούν να συρρεύσουν προς την Ευρώπη απ’ αυτές τις περιοχές. Απειλές καθεστωτικής αποσταθεροποίησης και πάσης φύσεως εσωτερικών και διακρατικών συγκρούσεων».

από το trelokouneli.gr