Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ανεπίκαιρες πρασινομαχίες με φόντο την κάλπη.


γράφει η Μαρία Παπαλουκά*

Κι ενώ από τη μια η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω σημαντικών διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της και από την άλλη η κοινωνία στα όρια της, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε πως είναι η κατάλληλη στιγμή να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του ώστε να συμμετάσχει στην μάχη των ερχόμενων εθνικών εκλογών.

Το σήμα εκκίνησης... για την εσωτερική αναδιοργάνωση δόθηκε πριν καιρό, από τις εργασίες του συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπου και διατυπώθηκε η άποψη ότι η αναγέννηση του κινήματος θα προέλθει από την εκλογή νέου προέδρου τον Μάρτιο και την διεξαγωγή του τακτικού συνεδρίου τον Ιούνιο, προτάσεις οι οποίες ακούσθηκαν δια στόματος του Γιώργου Παπανδρέου.

Η είδηση αυτή, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών κάτω από τις οποίες έχει βρεθεί η χώρα, ξάφνιασε πολλούς ενώ δέχθηκε έντονη κριτική καθώς ο κοινός νους λέει ότι κανένα κομματικό συμφέρον δεν πρέπει να τίθεται πάνω από το εθνικό. Για να κοπάσουν λοιπόν οι αντιδράσεις και να αναδειχθεί σε καίριο ζήτημα μια εσωκομματική διαδικασία επισκιάζοντας άλλα σοβαρότερα θέματα επιστρατεύτηκαν οι «παλιοί και καλοί» γνώριμοι του ΠΑΣΟΚ, τα ΜΜΕ.

Η πλειοψηφία των τηλεοπτικών καναλιών έχει αναγάγει την ανάδειξη του νέου προέδρου στο κίνημα στην είδηση των ημερών. 
Κυρίαρχο ρόλο βέβαια στον αγώνα αναμετάδοσής της έχει αναλάβει η έμπειρη Έλλη Στάη, η οποία ήταν στις επάλξεις και το 1981 όποτε με τον Χούντα παρουσίαζε τις ειδήσεις στο κρατικό κανάλι,  αναλύοντας τα γεγονότα με πράσινη ματιά. Τουλάχιστον αυτό απέδειξε το βράδυ της Τρίτης στην ενημέρωση των 9 οπότε με συναδέλφους της αφιέρωσε πάνω από 10 λεπτά του τηλεοπτικού χρόνου ώστε να παραθέσει τα περί ΠΑΣΟΚ ζητήματα.

Είναι φανερό ότι το σοσιαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε εσωκομματικούς εκλογικούς ρυθμούς και κάθε είδους μηχανισμοί προσπαθούν να πολώσουν το ενδιαφέρον. Από την πρόσφατη συμμαχία Λοβέρδου-Βενιζέλου ως την απενοχοποίηση από λάθη του παρελθόντος και την παρθενογένεση πολιτικών όπως η περίπτωση Χρυσοχοϊδη. Επικοινωνιακά παιχνίδια που εξυπηρετούν την απόκτηση θέσεων εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ.

Όλα αυτά για τους «υποψιασμένους» της πολιτικής  είναι δείγματα ότι το ΠΑΣΟΚ χτίζει ξανά την παλιά του ταυτότητα, επιστρέφει στο κλασικό ΠΑΣΟΚ. 

Ένα ερώτημα όμως μένει αναπάντητο:
Με το να επαναφέρουν οι υποψήφιοι την γενειάδα που θα τους συνοδεύει στις πολιτικές ομιλίες τους και να ξεσκονίσουν τα ζιβάγκο από τις ντουλάπες τους πιστεύει κανείς ότι θα καλυφθεί το ιδεολογικό κενό που υπάρχει και πως ο κόσμος θα συνεχίσει να κάνει τον χειροκροτητή  την ώρα που για απλά καθημερινά ζητήματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες λχ η κατάργηση του τέλους ακίνητων και η μείωση του ΦΠΑ δεν υπάρχει απάντηση ;;

η Μαρία Παπαλουκά είναι μέλλος της ΝΔ και μέλλος της Νομαρχιακής ΟΝΝΕΔ Βοιωτίας