Κλίμα αισιοδοξίας για συνολική απόφαση σχετικά με το νέο «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας, επικρατεί στις Βρυξέλλες, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την προσεχή Δευτέρα.
Οπως ανέφεραν χθες διπλωματικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα, η συντριπτική πλειονότητα των χωρών μελών συμφωνεί με την προσέγγιση του Προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα είναι σε θέση τη Δευτέρα να λάβουν συνολική απόφαση.
Θεωρούσαν βέβαιο ότι κάποιες χώρες που έχουν εκφράσει ενδοιασμούς θα ευθυγραμμιστούν και θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και στα δύο θέματα που παραμένουν ακόμη ανοικτά έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. «Εχουν ολοκληρωθεί κατά 90%», τόνιζαν χαρακτηριστικά.
Πρόκειται για την εξεύρεση των πρόσθετων πόρων που απαιτούνται, μετά την ανάλυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, ώστε να υποχωρήσει μέχρι το 2020 στο 120% του ΑΕΠ ή σε ένα ελαφρώς ψηλότερο ποσοστό (124%-125%) που θα πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί στο πλαίσιο των δανειστών.
Η ανάλυση της τρόικας
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ανάλυση της τρόικας...
για τη βιωσιμότητα του χρέους, αυτό θα κυμανθεί στο 129% του ΑΕΠ το 2020, εάν δεν αυξηθεί το ποσό των 130 δισ. ευρώ της νέας στήριξης που είχε καταρχήν συμφωνηθεί στις 26 Οκτωβρίου από τους ηγέτες της ευρωζώνης. Οι εκδοχές που εξετάζονται αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη στις Βρυξέλλες είναι δύο:1) η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχουν χορηγηθεί στη Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου «πακέτου» και
2) η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η τρίτη εναλλακτική επιλογή που είχε τεθεί από κάποιες χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία), για μεγαλύτερο «κούρεμα» των ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών φαίνεται ότι έχει εγκαταλειφθεί γιατί θεωρείται επικίνδυνη, στο βαθμό που οι τελευταίοι αντιδρούν και θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για εθελοντική ανταλλαγή και «κούρεμα» των ομολόγων.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν στις Βρυξέλλες, το μεγαλύτερο ποσό θα αντληθεί από τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία άλλωστε μέσω του προέδρου της, Μάριο Ντράγκι, έχει ανακοινώσει πως δεν επιθυμεί να αποκομίσει κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα.
Σχεδόν τελειωμένο θεωρείται και το θέμα του δεσμευμένου λογαριασμού που θα ανοίξει στην Ελλάδα και θα κατοχυρωθεί νομοθετικά, ο οποίος θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Πρόκειται για μια προϋπόθεση που επιβάλλουν στην ουσία οι εταίροι, οι οποίοι δεν πρόκειται να τη διαπραγματευθούν με την Ελλάδα, όσο κι αν από ελληνικής πλευράς το θέμα χαρακτηρίζεται ευαίσθητο πολιτικά.
Αναφορικά με τις προτάσεις και τις θέσεις που είχαν εκφράσει κάποιες βόρειες χώρες είτε για «σαλαμοποίηση» του «πακέτου» της στήριξης είτε για αναβολή της λήψης απόφασης για μετά τις εκλογές, φαίνεται ότι απορρίπτονται από τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών της ευρωζώνης.
Οπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι προτάσεις αυτές που υποστηρίχθηκαν από χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία, αποτελούν προϊόν της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στις χώρες αυτές, δηλαδή στις ισορροπίες που υπάρχουν στους κυβερνητικούς συνασπισμούς, αλλά επί της ουσίας δεν έχουν καμία λογική βάση.
Κι αυτό γιατί, στην περίπτωση «σαλαμοποίησης» της απόφασης, είναι προφανές ότι δεν θα υπήρχε δέσμευση της Ελλάδας για την εφαρμογή του προγράμματος, από τη στιγμή που θα είχε υιοθετηθεί το συνολικό «πακέτο». Από την άλλη οι χώρες της ευρωζώνης θα έπρεπε να δώσουν άμεσα χρήματα για τη χρηματοδότηση των μετρητών ύψους 30 δισ. ευρώ που θα δοθούν στους ιδιώτες επενδυτές στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής των ομολόγων, καθώς επίσης και ένα πρόσθετο ποσό 30-35 δισ. ευρώ υπό μορφή εγγυήσεων για τη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Δηλαδή θα είχε διατεθεί η μισή περίπου βοήθεια χωρίς να υπάρχει απόφαση επί του συνολικού «πακέτου» και συνεπώς δέσμευση εφαρμογής από ελληνικής πλευράς, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα αποτελούσε λύση αλλά ημίμετρα που θα δεν βοηθούσαν την Ελλάδα να βγει το γρηγορότερο από την ύφεση. Καταλήγοντας, οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών, τον κ. Γιούνκερ και την Κομισιόν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για τη συνολική έγκριση του «πακέτου» στήριξης και εάν τη Δευτέρα εκφραστεί διαφορετική άποψη από κάποια χώρα, η εν λόγω χώρα θα πρέπει να εξηγήσει τους λόγους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η άρνηση θα οφείλεται σε πολιτικές σκοπιμότητες.
Συνεχείς συζητήσεις
Οι προσπάθειες μείωσης του ελληνικού χρέους παραμένουν πολύ μακριά από το στόχο για υποχώρησή του στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, προειδοποίησε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκφράζοντας την ελπίδα να βρεθεί κάποια λύση έως τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τη Δευτέρα.
«Στη Σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου συμφωνήσαμε ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να έχει μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από το στόχο αυτό» δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Όλες οι συζητήσεις, που θα έχω έως και την Κυριακή το βράδυ θα έχουν ως στόχο να φέρουν τα μεγέθη πιο κοντά στο στόχο» συμπλήρωσε.
Ο κ. Γιούνκερ απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να ζητηθούν πρόσθετες δεσμεύσεις από τους Έλληνες πολιτικούς, παρά τις απαιτήσεις ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης. «Δεν προτίθεμαι να ζητήσω νέες δεσμεύσεις από την Αθήνα, όπως ενυπόγραφες επιστολές από τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων. Δεν θα διαπραγματευτώ με την άκρα αριστερά και την άκρα δεξιά» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αξίας 50 δισ.
Εκτιμάται ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα αξίας 50 δισ. ευρώ, ενώ έχει πληρώσει ένα ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 35-40 δισ. ευρώ. Το σχέδιο είναι να μεταφερθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τιμή αγοράς και από εκεί τα λογιστικά κέρδη να δοθούν στα κράτη μέλη υπό μορφή μερίσματος και στη συνέχεια με έμμεσο τρόπο να κατευθυνθούν στην Ελλάδα.
Μικρότερη η συμβολή του ΔΝΤ
Αισθητά μικρότερη από τους αρχικούς υπολογισμούς θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες η συμβολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, γεγονός που σημαίνει ότι οι εταίροι μας στην Ευρωζώνη θα κληθούν να καλύψουν τη διαφορά.
Όπως ανέφερε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, το ΔΝΤ αναμένεται να διαθέσει μόνο 13 δισ. από τα συνολικά 130 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου, δηλαδή ποσοστό 10%.
Στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα είχε καλύψει το 27% της βοήθειας, ενώ και στα πακέτα στήριξης της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας η συμμετοχή του ανήλθε στο 1/3. Μετά τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, είχε επισημανθεί από διάφορες πηγές ότι η συμβολή του ΔΝΤ θα μειωθεί, χωρίς, ωστόσο να προσδιοριστεί σε ποιο βαθμό.
Αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού δήλωσαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στη Wall Street Journal ότι η μικρότερη συμμετοχή αντανακλά τους φόβους πολλών κρατών- μελών του ΔΝΤ για υπερβολική του έκθεση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Τόνιζαν, ωστόσο, ότι το ύψος της συμβολής δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Θα είναι, όπως αποκάλυψαν, ένα από τα ζητήματα, που θα τεθούν επί τάπητος σε συνάντηση αξιωματούχων της Ευρωζώνης την Κυριακή και φυσικά στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της νομισματικής ένωσης (Εurogroup), που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
Στη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται άλλωστε να είναι παρόντα και στελέχη του ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης περιλαμβάνει 30 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως κίνητρο (στη μορφή είτε ρευστού, είτε ομολόγων εκδοθέντων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) προς τους ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, καθώς και 23 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - nbellos@naftemporiki.gr