Λιβαδειά - Έρκυνα |
Πόσοι δεν έχουν απολαύσει τον καφέ τους δίπλα στα νερά του και πόσοι δεν έχουν αναμνηστικές φωτογραφίες από τις όχθες του ποταμού που διασχίζει τη Λιβαδειά; Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι πίσω από το ποτάμι βρίσκεται η όμορφη κόρη του Τροφωνίου και στενή φίλη της Περσεφόνης, η Ερκυνα, η οποία χάθηκε αναζητώντας τη χαμένη της χήνα;
Τούτη η ιστορία είναι μία μόνο από τις δεκάδες που έχουν γραφεί στις όχθες της Ερκυνας και που θα αποκαλυφθούν αύριο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Περιβάλλον και πολιτισμός» που διοργανώνει για τέταρτη χρονιά το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με θέμα «Φωνές νερού μυριάδες». Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη της αξίας του νερού από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Για πρώτη φορά ο αναστηλωμένος, αλλά κλειστός εδώ και χρόνια λόγω έλλειψης φυλάκων πύργος της Κρύας (συμπληρώνει φέτος 700 χρόνια ζωής) θα ανοίξει τις πύλες του για να υποδεχθεί επισκέπτες και να αποκαλύψει την αθέατη για χρόνια έκθεση γύρω από το κάστρο της Λιβαδειάς. Και θα «μιλήσει» για τον ρόλο του - να προστατεύει τις πηγές ώστε να υδροδοτείται το κάστρο σε περιόδους πολιορκίας -, τις αναστηλωτικές του περιπέτειες, αλλά και τις δυνατότητες αξιοποίησής του στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 19.00 στο τοπικό Συνεδριακό Κέντρο.
Η Ερκυνα, όμως, και ο πύργος της Κρύας, δεν είναι οι μοναδικοί πρωταγωνιστές των εκδηλώσεων που ξεκινούν σήμερα, κυρίως για σχολικές ομάδες, και θα κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο για το ευρύ κοινό με ελεύθερη είσοδο στους 145 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Από το Μουσείο της Ακρόπολης που μας προσκαλεί να γνωρίσουμε «τις επτά φωνές του νερού» έως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Βασίλη Χριστόπουλο θα προσεγγίσουν το υδάτινο στοιχείο ως πηγή μουσικής έμπνευσης (αύριο στις 20.30), και από το μοναδικό σωζόμενο δημόσιο λουτρό στην Αθήνα - εκείνο των Αέρηδων στην Πλάκα - έως το Μουσείο Φράγματος Μαραθώνα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν «υγρές» ιστορίες.
Μια ολόκληρη λίμνη - η Στυμφαλία - που έχασε μεν τις μυθικές της όρνιθες εξαιτίας των βελών του Ηρακλή, αλλά έχει αποκτήσει δικό της μουσείο (Περιβάλλοντος Στυμφαλίας) - συμμετέχει στις εκδηλώσεις με «Παιχνίδια μυστικά στης λίμνης τα νερά», ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει και η Υδραυλις - ένα σπουδαίο δείγμα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας που οφείλεται στον μηχανικό Κτησίβιο και θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Τεχνολογίας Νόησις, στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, τη σχέση των ανθρώπων με την Παμβώτιδα πριν από 20.000 χρόνια θα ανακαλύψουν οι μαθητές αύριο και το ευρύ κοινό την Κυριακή στις 11.30 στα Ιωάννινα.
Πηγή: Μαίρη Αδαμοπούλου, Εφημερίδα "Τα Νέα"