Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Θανάσης Σκορδάς: Οι φόροι σκοτώνουν τα έσοδα


Οι φόροι σκότωσαν τα έσοδα. Ένα ΠΑΣΟΚ, το οποίο παθαίνει σύνδρομο στέρησης εάν δεν βάλει φόρους μία ημέρα, κατόρθωσε τα έσοδα του 2011 να είναι μειωμένα σε σχέση με το 2009 κατά 235 εκατομμύρια Ευρώ! 


Η ΝΔ είχε προειδοποιήσει και επισημάνει, ότι η αύξηση των φόρων θα οδηγούσε σε αύξηση της φοροδιαφυγής, σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, σε μείωση του τζίρου στην αγορά και συνεπώς σε λιγότερα δημόσιο έσοδα.


Δεν επιχαίρουμε για την επιβεβαίωση μας, ούτε έχει νόημα να κάνουμε μία στείρα κριτική δίχως να προτείνουμε λύσεις. Η ΝΔ παρουσίασε μία ολοκληρωμένη πρόταση*, ενός νέου φορολογικού συστήματος με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας. Βασικά σημεία αυτής είναι :
- Μείωση του ΦΠΑ στο 19% από 23%, και στο 9% από 13%.
- Επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στα είδη εστίασης στο 9%.
- Ενιαίος Φορολογικός Συντελεστής 15% σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα.
- Μείωση των κλιμακίων και χαμηλότερη φορολογία Φυσικών Προσώπων, με αφορολόγητο στις 12.000 Ευρώ, και σταδιακά μείωση μέσα σε τρία χρόνια του ανώτατου συντελεστή στο 30%.
- Κατάργηση των χαρατσιών στα ακίνητα και επαναφορά ενός πολύ χαμηλού ΕΤΑΚ ώστε να μην λειτουργεί ως αντικίνητρο για την οικοδομή.



Με την πρότασή μας λαμβάνουμε υπόψη τόσο την αναπτυξιακή διάσταση όσο και την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης. Η σημερινή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, εκτός από καταδικασμένη, είναι και υπονομευτική της αξιοπιστίας που οφείλει να έχει μία φορολογική πολιτική. Μόνο λοιπόν εάν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, θα μπορέσει να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία, και ακριβώς αυτή είναι η στόχευση της πρότασης της ΝΔ για ένα νέο φορολογικό σύστημα.


Άρθρο του γενικού διευθυντή της ΝΔ Θανάση Σκορδά στο parapolitika.gr