Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Κώστας Παπαθανασίου: Οι ελληνικές τράπεζες σε πανικό

άρθρο του Κώστα Παπαθανασίου στο parapolitika.gr


Πανικό και σύγχυση έχει προκαλέσει στο λόμπι των Ελλήνων τραπεζιτών η, εντός ολίγων εβδομάδων, διευθέτηση του ζητήματος του haircut του ελληνικού χρέους. Για πρώτη φορά δεν μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις πού αφορούν το μέλλον των τραπεζών τους. Η τύχη τους πλέον δεν κρίνεται στην Αθήνα αλλά στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι. Σε λίγο οι ισχυροί της Ευρώπης θα αποφασίσουν αν θα επιβάλλουν νέο haircut, μόνο στα ομόλογα των ιδιωτών, πού συμμετέχουν στο PSI, ή στο σύνολο του ελληνικού χρέους και σε τι ποσοστό θα φτάσει.

Έχει καταστεί φανερό ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου απέτυχε, όπως άλλωστε έχει αποτύχει συνολικά η συνταγή της μνημονιακής πολιτικής των διεθνών δανειστών μας. Οι ελληνικές τράπεζες δύσκολα μπορούν να επιβιώσουν με τις τωρινές μετοχικές συνθέσεις τους στο νέο περιβάλλον πού σχεδιάζουν οι εταίροι μας. Κάθε μέρα πού περνάει οι Έλληνες τραπεζίτες πιέζουν, είτε με δημόσιες παρεμβάσεις, είτε με παρασκηνιακές παραινέσεις, την κυβέρνηση ότι μετά δυσκολίας θα αντέξουν «κούρεμα» μεγαλύτερο του 30%.



Το ζήτημα, όμως, πού πρέπει να απασχολεί την κυβέρνηση είναι πώς θα ξεκαθαρίσει στο διεθνή παράγοντα ότι οι πειραματισμοί με το «ελληνικό πρόβλημα» επιβάλλεται να σταματήσουν τώρα. Αν επιλεγεί haircut του χρέους, με τεράστιες συνέπειες για το τραπεζικό και ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, χωρίς ταυτόχρονη επιβολή δραστικής λύσης, πού να καθιστά «διαχειρίσιμο» το ελληνικό χρέος, τότε η χώρα θα έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει χάσει προ πολλού την διαπραγματευτική της δυναμική. Παρακολουθεί πανικόβλητη και άβουλη τις αντεγκλήσεις των Ευρωπαίων τραπεζιτών, με προεξάρχοντες τους Γιόζεφ Άκερμαν (επικεφαλής της Deutsche Bank) και Ζαν – Κλώντ Τρισέ (επικεφαλής της Ε.Κ.Τ.), με τους Ευρωπαίους πολιτικούς (Μέρκελ, Σόϊμπλε, κλπ). Οι πρώτοι αντιδρούν σε haircut μεγάλου ύψους σε εθελοντική βάση, οι δεύτεροι προκρίνουν δραστικές περικοπές, χωρίς απαραίτητα εθελοντικό χαρακτήρα.

Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα ο εγχώριος τραπεζικός χάρτης θα αλλάξει ριζικά. Η επικείμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μαζί με το ύψος των προβλέψεων πού θα προκύψουν από την Blackrock και τα νέα stress tests, πού σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τις τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και νομοτελειακά στην κρατικοποίησή τους. Οι φωνές, πού ακούγονται από τους αδύναμους έλληνες τραπεζίτες και από τα γνωστά φερέφωνά τους για «διατήρηση του haircut σε λογικά επίπεδα, προκειμένου να αποφύγουμε το χαρακτηρισμό του πιστωτικού γεγονότος και τις παρεπόμενες συνέπειές του» δεν προτείνουν παράλληλα λύσεις για το υπέρογκο χρέος της χώρας και την οικονομική της εξαθλίωση.

*Ο Κ.Γ.Παπαθανασίου είναι οικονομολόγος. Έχει διατελέσει Διοικητής του ΟΑΕΕ, Αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ και στέλεχος του Υπουργείου Οικονομίας