Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΗ-ΘΕΟΔΩΡΟΥ: «Στήριξη γυναικείας απασχόλησης - πολιτικές ισότητας»


Επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας


Είναι γεγονός ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές αποτελούν το καταλληλότερο δυνατό πεδίο για την καταπολέμηση της διαιώνισης και αναπαραγωγής ανισοτήτων, έμφυλων στερεοτύπων, αποκλεισμών και της ισόρροπης ανάπτυξης ανδρών και γυναικών απέναντι στα κοινά προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα για την ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013, το οποίο εκπονήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, συμπεριλαμβάνει στους στρατηγικούς στόχους του τη στήριξη της απασχόλησης των γυναικών και την οικονομική τους αυτοτέλεια καθώς και την πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων βίας είτε ενδοοικογενειακά, είτε εργασιακά και κοινωνικά.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υλοποιούνται δύο έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ:
α) «Δημιουργία μεθοδολογιών και εργαλείων ένταξης παρακολούθησης και ελέγχου της διάστασης της ισότητας των φύλων σε όλες τις δημόσιες πολιτικές» και
β) «Ενέργειες για την προώθηση της ισότητας των φύλων σε Περιφερειακό επίπεδο. Αναβάθμιση των Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας (ΠΕΠΙΣ)»,
μέσα από τα οποία χρηματοδοτούνται δράσεις όπως: επιμορφωτικά προγράμματα, δημιουργία συμβουλευτικών κέντρων, δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας γυναικών-θυμάτων, προγράμματα ευαισθητοποίησης τοπικών κοινωνιών κ.ά.
Με δεδομένα την ανεργία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η οποία για τις γυναίκες παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά και της υποεκπροσώπησής τους στα όργανα λήψης αποφάσεων (7,84% γυναικεία εκπροσώπηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας), δράσεις όπως:
- η γυναικεία επιχειρηματικότητα,
- η πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών,
-η ενδυνάμωση και βελτίωση γυναικών δημοσίων υπαλλήλων ,
θεωρούνται επιβεβλημένες από την πλευρά της διοίκησης της Περιφέρειας για την ισότητα στην αντιμετώπιση των πολιτών της.
Άλλωστε, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθρ. 186, VI του ν. 3852/2010 σε κάθε Περιφέρεια, με απόφαση του Περιφερειάρχη, συγκροτείται Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, ως το όργανο που αναλαμβάνει να εξειδικεύει τις γενικές-κεντρικές πολιτικές για την ισότητα σε τοπικό επίπεδο και να εισηγείται τις προτάσεις της, τόσο στα αρμόδια όργανα που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν πολιτικές και μέτρα σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε κεντρικό.
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:
1. Γιατί μέχρι τώρα δεν συγκρότησε την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας και πότε προτίθεται να το κάνει
2. αν συμπεριληφθεί η διάσταση του φύλου στον Περιφερειακό σχεδιασμό ανάπτυξης (όταν αυτός καταρτιστεί),
3. αν έχει πραγματοποιηθεί κάποια συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων στο πλαίσιο προτάσεων ένταξης για το ΕΣΠΑ,
4. με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προωθηθούν έργα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο ΕΣΠΑ προκειμένου να υλοποιηθούν εξειδικευμένα προγράμματα για τις γυναίκες, ώστε όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου να επωφελούνται ισότιμα σε όλα τα επίπεδα και στάδια της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Η επερωτούσα Περιφερειακή Σύμβουλος
Ελένη Μακρή-Θεοδώρου