Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Εθνικοποιείται η βελγική θυγατρική της Dexia


αντιγραφή ααπό το naftemporiki.gr
Στην εθνικοποίηση της Dexia Banque Belgique, θυγατρικής της γαλλοβελγικής τράπεζας Dexia, έναντι του θα προχωρήσει η κυβέρνηση του Βελγίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ιβ Λετέρμ, μετά από ολονύχτιες συνομιλίες με το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.
Το κόστος της εθνικοποίησης θα ανέλθει σε τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ (5,4 δισεκατομμύρια δολάρια).
Σε ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της γαλλοβελγικής τράπεζας σημειώνει πως η προσφορά εξαγοράς της Dexia Banque Belgique ήταν προς το κοινωνικό συμφέρον του ομίλου Dexia.
Σημειώνεται ότι την Κυριακή οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για τη διάσωση της Dexia, της πρώτης τράπεζας που πέφτει θύμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο κ. Λετέρμ τόνισε ότι η εθνικοποίηση θα εξασφαλίσει τη λειτουργία της τράπεζας στο βελγικό έδαφος και θα την απαλλάξει από «τους κινδύνους που προκαλεί το περιβάλλον της μητρικής της Dexia SA».
«Τα νοικοκυριά μπορούν να είναι ασφαλή και σίγουρα ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή στους λογαριασμούς τους», διαβεβαίωσε, ενώ επισήμανε ότι «ο (βέλγος) φορολογούμενος δε θα συνεισφέρει πολλά, διότι ο κίνδυνος είναι ελεγχόμενος και το κόστος είναι σχετικά (χαμηλό)».
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς σημείωσε ότι το κόστος της εθνικοποίησης της βελγικής θυγατρικής της τράπεζας είναι λογικό.
Διευκρίνισε ότι η βελγική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να διατηρήσει επ´ αόριστον τον έλεγχο της τράπεζας, ούτε να αποχωρήσει γρήγορα, αλλά να εξασφαλίσει τη συνέχεια της.
Το Βέλγιο εξ άλλου θα εγγυηθεί τη χρηματοδότηση της μελλοντικής «κακής τράπεζας» ("bad bank") που θα προκύψει από τη διάσπαση του ομίλου Dexia, κατά ποσοστό που θα υπερβαίνει το 60% και ανέρχεται σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Ρέιντερς και πρόσθεσε ότι οι εγγυήσεις των τριών κρατών (της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου) όπου λειτουργεί η Dexia αυξάνονται σε 90 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η τράπεζα συμφωνήθηκε να κατατμηθεί και να εθνικοποιηθεί εν μέρει λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει εξαιτίας της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Η έκθεσή της σε πιστωτικούς κινδύνους διεθνώς ανέρχεται σε πάνω από 520 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της τράπεζας σημείωσε πτώση 42% την περασμένη εβδομάδα και η διαπραγμάτευσή τους ανεστάλη από το απόγευμα της Πέμπτης.
Οι πληροφορίες περί της νέας διάσωσης της Dexia ώθησαν τον οίκο αξιολόγησης Moody´s να προειδοποιήσει την Παρασκευή πως ενδέχεται να υποβαθμίσει το κρατικό χρέος του Βελγίου, που τοποθετεί σήμερα στη βαθμίδα Aa1.