Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Η Αυστραλία δικάζει τη Standard & Poor's για πλασάρισμα σάπιων δομημένων

Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΙΧΑΛΗ
Για παραπλάνηση των επενδυτών δικάζεται από χθες στην Αυστραλία η Standard & Poor's, στην πρώτη σημαντική δίκη παγκοσμίως για τις καταχρηστικές πρακτικές των οίκων αξιολόγησης.

Ο οίκος αξιολόγησης κατηγορείται ότι, με τις υψηλές αξιολογήσεις που προσέφερε σε τιτλοποιημένες χρεωστικές υποχρεώσεις (CDOs) το 2006, παραπλάνησε τους επενδυτές και τους οδήγησε σε σημαντικές ζημιές κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Τη μήνυση κατά του βρετανικού βραχίονα της McGraw-Hill -στην οποία ανήκει η Standard & Poor's- και χρηματοπιστωτικών οίκων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland, κατέθεσαν δύο αυστραλέζικοι δήμοι και μια ασφαλιστική εταιρεία τοπικών κυβερνήσεων της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Στα τέλη του 2006, ένας εκ των εναγόντων, το δημοτικό συμβούλιο του Bathurst, πλήρωσε 1 εκατομμύριο αυστραλέζικα δολάρια προκειμένου να αποκτήσει ένα δομημένο ομόλογο (Community Proportion Debt Obligation Note-CPDO), το οποίο οι πωλητές του υπόσχονταν ότι θα απέφερε σε λιγότερο από δύο χρόνια κέρδη 67.000 δολαρίων.
Η Standard & Poor's προσέφερε στο συγκεκριμένο τίτλο την ύψιστη αξιολόγηση ΑΑΑ, ενώ οι ειδικοί της χρηματοπιστωτικής αγοράς διαβεβαίωσαν το συμβούλιο ότι η επένδυση είναι ασφαλής και ότι έχει άλλα χαρακτηριστικά από τα CDOs, στα οποία η πολιτική του δήμου ήταν να μην επενδύει.
Αποτέλεσμα ήταν, στα τέλη το 2008, όταν η αγορά κατέρρευσε, οι αυστραλέζικοι δήμοι να χάσουν συνολικά περί τα 15 εκατ. δολάρια από αυτή την επένδυση.
* Πάντως, την προηγούμενη εβδομάδα, τόσο η Standard & Poor's όσο και οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης οι Moody's και Fitch, κατάφεραν να αποσπάσουν ευνοϊκή δικαστική απόφαση σε ανάλογη υπόθεση.
Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την εκδίκαση προσφυγής που είχαν καταθέσει συνταξιοδοτικά ταμεία της αμερικανικής Πολιτείας του Οχάιο εναντίον των οίκων για τις υψηλές αξιολογήσεις τους σε διασφαλισμένα σε στεγαστικά δάνεια χρεόγραφα. Από τις επενδύσεις τους στα αξιολογημένα με ΑΑΑ χρεόγραφα τα Ταμεία έχασαν 457 εκατ. δολάρια. Παρ' όλα αυτά, το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι αξιολογήσεις των οίκων αποτελούσαν πρόγνωσεις. Κατά συνέπεια, οι οίκοι δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπόλογοι.*